x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rusia a oprit furnizarea de ţiţei către Belarus

Rusia a oprit furnizarea de ţiţei către Belarus

03 Ian 2010   •   00:00

Rusia a suspendat transportul petrolului către rafinăriile din Belarus după ce nu a ajuns la un acord cu acest stat în privinţa preţurilor pentru 2010, însă furnizarea pentru Polonia şi Germania continuă în mod normal.

Ţiţeiul nu mai curge de la 1 ianuarie 2010 potrivit traderilor citaţi de Reuters. Sursele citate anunţă, însă, că cele două rafinării din Belarus- Naftan şi Mozyr- au în depozite destulă materie primă pentru a-şi putea continua operaţiunile pentru aproape o săptămână.
Belarus a ameninţat cu majorarea tarifelor de tranzit pentru petrolul rus care traversează ţara prin conducte cu destinaţia Germania şi Polonia cu 10-45 dolari pe tonă. Acţiunea vine după ce Rusia a cerut Belarusului să plătească taxe întregi pe anumite cantităţi pentru rafinăriile sale.
Belarus va plăti din acest an şi gaze mai scumpe cu 11%, respectiv 168 dolari pe mia de metri cubi, potrivit lui Alexei Miller, directorul general al Gazprom. În 2006 cele două state au avut o dispută, câng gigantul gazelor Gazprom a ameninţat cu oprirea livrărilor către Belarus, care a respins o majorare a preţului gazelor. Cele două ţări au convenit apoi la o scumpire graduală până la nivelurile din Europa până în 2011.


Săptămâna trecută, vicepremierul Igor Sechin spunea că dacă un acord nu este semnat până pe 30-31 decembrie, Belarus va fi obligat sa plătească taxe pentru livrările de petrol de 100%, potrivit Ria Novosti. La mijlocul lunii decembrie, preşedintele rus Dmitry Medvedev a dat instrucţiuni pentru completarea unui acord până la finele anului trecut. Contractul elimina taxele vamale pentru Belarus pentru o cantitate de 5-6 milioane de tone de petrol pe care le foloseşte intern. Însă, Rusia a exportat în Belarus 21 de milioane de tone prin oleoducte şi alte 4-5 milioane de tone pe căi ferate şi pe şosele, potrivit lui Sechin.

×
Subiecte în articol: economic