x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rusia, alternativa la criza UE

Rusia, alternativa la criza UE

de Vali Blanaru    |    04 Mar 2012   •   21:00
Rusia, alternativa la criza UE

Romania ar trebui sa caute si alte piete pentru export pentru a compensa scaderea consumului in tarile UE si ar putea sa se orienteze spre Est, inclusiv Rusia, considera economistul-sef al BRD-Groupe Société Générale, Florian Libocor.

"Nu cred ca este sanatos pentru o economie, mai ales emergenta, sa fie ancorata din punct de vedere al exporturilor de o singura piata si chiar si de acea piata majoritar. Tocmai fiindca dupa aceea apar discutii de vulnerabilitate. Daca acea piata se contracta, ei vor rezista, sunt mult mai puternici ca noi, dar nu vor mai absorbi ceea ce noi producem si incercam sa le vindem. Astfel, ar fi bine ca Romania sa diversifice atat pietele pe care isi trimite exporturile sau produsele pe care le exporta", a afirmat Libocor la un seminar.

El a aratat ca cel mai bun exemplu este Dacia Renault, care, fiind un produs middle level, a avut succes in Germania, dar si in Rusia. Totodata, el a mentionat ca piata din Est nu ar trebui ignorata in cautarea unor noi piete de desfacere. "Intrebarea ar fi de ce Polonia poate sa faca business cu Rusia, de ce Germania poate sa faca business cu piata Rusiei, de ce alte state pot face business cu Rusia, si Romania nu poate. Nu cred ca piata din Est ar trebui ignorata. Dimpotri­va, ar trebui mult mai mult exploatata. Sa nu uitam ca este piata cu cele mai mari resurse si este o piata putin sofisticata, in care produsele noastre, medii ca si tehnologie inclusa, ar avea un mare succes, cred, Dusterul fiind un exemplu. Apoi, trebuie sa diversificam produsele, nu putem sa ne bazam mereu pe una, doua, trei produse", a adaugat economistul-sef al BRD-Groupe Société Générale.

Recesiune vs investitii
La nivelul zonei euro, unele tari, precum Spania, Italia si Irlanda, ar pu­tea reintra in recesiune, insa pe me­dia zonei euro nu va fi recesiune, da­to­rita performantei Germaniei, con­­si­dera Ariel Emirian, deputy chief eco­­nomist, Emerging Markets Re­search, in cadrul Société Générale Pa­ris. "Cred ca economia Romaniei va fi afectata de recesiunea altor tari in ceea ce priveste exporturile, care vor fi mai mici in acest an decat in ul­timii doi ani (...) Romania nu este in­­sa doar expusa acestor factori exogeni, are insa unele elemente cu care se poate «juca», posibilitatea de a atrage fonduri structurale va fi cheia de sustinere a cresterii in 2012 si 2013. Este vorba sa atraga 6 miliarde de euro anul acesta, alte 6 miliarde de eu­ro anul viitor. Intrebarea este, va fi po­sibil? Nu stiu. Dar pare ca este do­rinta pentru aceasta. Daca Romania va reusi asta, cresterea va fi salvata, mai mult sau mai putin, in ciuda vo­latilitatii in investitiile straine di­rec­te sau in exporturi", a afirmat Emirian.

Libocor a mentionat ca Germania si Franta sunt principalii doi parteneri de afaceri ai Romaniei din Uniunea Europeana. "Daca va fi un impact negativ, si poate va fi, va fi unul marginal. Pe de alta parte, probabil ca in cazul investitiilor straine directe vom vedea mai clar un impact negativ. Ne asteptam la 2,8 miliarde de euro, dar probabil nu vom atinge tinta", a adaugat el. Investitiile straine directe au insumat anul trecut 1,9 miliarde de euro, iar relizarile din acest an se vor apropia, probabil, de nivelul inregistrat in 2010, de 2,6 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: economia