x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rusii au cumparat CSR pe un euro

Rusii au cumparat CSR pe un euro

11 Feb 2004   •   00:00

Romania scapa a doua oara de o gaura neagra.

APAPS a vandut pe un euro 90% din actiunile Combinatului Siderurgic Resita. Pachetul a fost achizitionat de compania Sinara Handel din Germania, distribuitorul oficial al grupului rus TMK.
CRISTIAN IONITA

Pretul actiunilor este simbolic, reprezentantii puternicului grup rus TMK (ce detine si Artrom Slatina) vor mai cheltui aproape 30 de milioane de dolari dupa instalarea la Resita. Astfel, Sinara s-a angajat sa aloce 10 milioane de dolari pentru realizarea unor investitii tehnologice si 3 milioane de dolari pentru rezolvarea problemelor de mediu ale CSR. In plus, vor mai aduce 6 milioane de dolari pentru capitalul de lucru al combinatului si vor trebui sa plateasca datorii ale combinatului in valoare de aproximativ 10 milioane de euro. In plus, rusii s-au angajat sa nu disponibilizeze nici un angajat de la CSR in urmatorii trei ani.
Pentru a face combinatul mai atractiv, cea mai mare parte a datoriilor societatii proaspat privatizate vor fi sterse. Aproape 40 de milioane de dolari (din datoria totala de 50 de milioane) vor fi "asanate" printr-o lege speciala privind tranzactia incheiata cu Sinara.

Istorie zbuciumata
Evenimentul de ieri incheie un capitol negru din istoria combinatului, marcat de scandalul ce a avut in centru compania americana Noble Ventures. In ultimii ani, combinatul a fost inchis de cateva ori, muncitorii nu si-au primit salariile cu lunile, iar datoriile au crescut la sume ametitoare.
La inceputul lunii septembrie a anului trecut, grupul rus TMK a anuntat ca este interesat de achizitionarea combinatului, pentru ca CSR sa fie lansat la privatizare in octombrie.
Dupa semnarea contractului, Ovidiu Musetescu a declarat: "Cumparatorul sia asumat o afacere complicata, in conditii de risc. (...) Practic, am vandut o societate care avea, la momentul privatizarii, datorii de 50 de milioane de dolari si pierderi tot de 50 de milioane de dolari".
Noii proprietari estimeaza ca societatea ar putea obtine profit peste trei ani, dupa ce capacitatea de productie a Combinatului Siderurgic Resita va ajunge la 450.000 de tone de otel pe an.

×
Subiecte în articol: economic milioane dolari