x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ruşinea Europei: România atrage cei mai puţini turişti străini din UE

Ruşinea Europei: România atrage cei mai puţini turişti străini din UE

de Dan Straut    |    04 Feb 2020   •   08:04
Ruşinea Europei: România atrage cei mai puţini turişti străini din UE

Cu tot potenţialul său şi cu multitudinea de destinaţii vizitabile, unele chiar unice în Europa şi în lume, România este ţara care atrage cei mai puţini turişti străini din Uniunea Europeană, numărul acestora scăzând şi în anul 2019. Noi avem o pondere de doar 18% înnoptări de vizitatori străini, Bulgaria are peste 60%, arată statisticile oficiale analizate de Jurnalul.

 

În anul 2019, numărul sosirilor de cetăţeni străini în unităţile de cazare turistică din România a scăzut cu 4,1% (-113.700 de persoane) faţă de 2018, iar numărul înnoptărilor a scăzut cu 0,7% (-37.900), arată datele comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Asta în condiţiile în care România are zeci de staţiuni balneare cu ape tămăduitoare, munţi cu peisaje inegalabile, un litoral marin care se întinde pe mai bine de 150 de kilometri şi o Deltă unică în Europa (unii spun chiar unică în lume), ca să nu mai vorbim şi de Dunăre, cu ai săi peste 1.000 de kilometri, navigabili, pe teritoriul național.

Statisticile oficiale mai arată că România a înregistrat, la frontieră, 12,8 milioane de vizitatori străini în anul 2019, dar numai 2,7 milioane dintre ei (21%) au venit aici în scop turistic, cazându-se în unităţile de primire. Pe medie, un turist străin zăboveşte în România doar două zile, venind aici mai mult pentru a participa la conferinţe decât pentru a beneficia de oferta industriei locale a ospitalităţii.

 

Bulgaria ne-a depăşit net

Pentru comparaţie, în timp ce România consemnează o pondere de doar 18% străini în totalul înnoptărilor, ocupând ultimul loc din UE, Bulgaria se prezintă cu 64% străini, ocupând locul 11. Statisticile raportate recent arată că vecina noastră de la sudul Dunării a atras nu mai puţin de 9,3 milioane de turişti străini şi - surprinzător sau nu - cea mai mare pondere în rândurile acestora o deţin românii.

Ponderea medie a turiştilor străini în UE este de 47%, iar maximele europene se întâlnesc în Malta (95%), Cipru (93%) şi Croaţia (91%). Ponderile minime, după cea din România, sunt consemnate în Germania şi Polonia (cu câte 20%), urmate de Suedia (25%), Franţa şi Finlanda (cu cîte 30%), potrivit datelor Eurostat.

 

În România, cei mai mulţi turişti străini vin în Bucureşti, cu scopuri de afaceri sau pentru a participa la târguri, conferinţe şi seminarii internaţionale.

 

 

Oferta turistică a României este vastă, dar prea puţin cunoscută în rândurile potenţialilor vizitatori veniţi de peste graniţă

×