x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rusul care valoareaza 13 miliarde de dolari

Rusul care valoareaza 13 miliarde de dolari

27 Mai 2004   •   00:00

Mihail Hodorkovski a fost detronat din clasamentul celor mai bogati rusi. Locul sau a fost luat de Roman Abramovici, miliardarul "fotbalist", posibilul urmator anchetat penal de pe lista Kremlinului.

CATALIN BUDESCU

Cu o avere estimata la circa 13 miliarde de dolari, Roman Abramovici este, la cei 37 de ani ai sai, cel mai bogat om din Rusia, dar si din Marea Britanie, unde isi are resedinta in ultima perioada. Averea sa este de cateva ori mai mare chiar decat a reginei Elisabeta. Imbogatit in urma afacerilor cu petrol, Abramovici a devenit celebru in toata lumea dupa cumpararea clubului de fotbal Chelsea Londra.

Guvernator la Cercul Polar

Abramovici a inceput sa iasa in lume, ba chiar a intrat si in politica, devenind mai intai deputat, pentru ca apoi sa fie ales guvernator al regiunii Ciukotka, situata in N-E extrem al Asiei, dincolo de Cercul Polar. Achizitionarea clubului Chelsea i-a socat pe multi in Rusia. Oamenii au vazut in aceasta un gest sfidator. Problema nu este fotbalul, ci locul investitiei: de ce in Anglia, si nu in Rusia, de unde provin banii? Cu cateva zile in urma, presedintele Curtii de Conturi din Federatia Rusa, Seghei Stepasin, fost premier si sef al Serviciului de Securitate Interna, un om care stie destul de multe lucruri despre Roman Abramovici, a acuzat din nou modul in care gigantul petrolier Sibneft i-ar fi revenit magnatului pentru o suma derizorie.

Iaht de 122 milioane de dolari

Roman Abramovici isi permite si unele "mici placeri". Acum sase luni, miliardarul rus si-a cumparat un iaht de 122 de milioane de dolari, echipat ca o nava de razboi autentica (geamuri antiglont, sisteme de avertizare antiracheta) si chiar un minisubmarin cu care se poate retrage eventual englezeste, in caz de nevoie. Nemultumit de avionul sau personal, un Boeing 737, extravagantul oligarh si-a cumparat un nou mijloc de transport aerian, un Boeing 767. Valoarea de achizitie, reamenajarea si reechiparea acestuia il vor costa peste un miliard de dolari.

Avere din petrol si prietenii cu oameni celebrii

Anul trecut, la 36 de ani, Abramovici detinea doar in conturile sale o suma de aproape 4 miliarde de dolari. Primii bani i-a facut la inceputul anilor ’90 dintr-o serie de operatiuni de export de petrol. Dar adevarata avere a inceput sa se acumuleze in 1995, dupa asocierea cu cel mai puternic capitalist din Rusia, Boris Berezovsky, pentru preluarea mamutului petrolier Sibneft la un pret mult sub valoare de piata a companiei. Fuga lui Berezovsky din Rusia in 2000, pentru a scapa de acuzatia de frauda, i-a permis lui Abramovici sa cumpere partea acestuia din companie, detinand la ora actuala 80%. Printre alte societati detinute se numara: televiziunea ORT, 50% din RusAl (cel mai mare producator de aluminiu din Rusia), 25% din compania nationala aviatica Aeroflot, Clubul de fotbal Chelsea Londra. Mai nou, fuziunea gigantilor petrolieri Iukos si Sibneft i-a adus lui Abramovici, ca cel mai important dintre actionari, un beneficiu imediat de 3 miliarde de dolari cash, plus 25% din compania nou creata.
×
Subiecte în articol: economic dolari abramovici