x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie S-a dat startul la modernizarea fermelor

S-a dat startul la modernizarea fermelor

de Elena Stan    |    20 Mai 2014   •   20:17
 S-a dat startul la modernizarea fermelor
Sursa foto: Thinkstock
Aceasta este prima sesiune de depunere de proiecte pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020
Fermierii pot depune, începând de marţi, proiecte în vederea obţinerii de finanţare pe măsura 121 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care se referă la modernizarea exploataţiilor agricole, precum şi cereri de ajutor pe măsura 215, care se referă la bunăstarea porcinelor şi păsărilor.

Termenul limită de depunere a proiectelor pe măsura 121 este 18 iulie, iar pentru 215, 30 iunie. Proiectele vor fi depuse pe regulile actuale, însă vor fi finanţate din programul 2014-2020. Autorităţile au apelat la această metodă deoarece au epuizat toţi banii pe programul actual. “Suntem acum la un grad de finanţare de 70% şi există ambiţia la minister ca PNDR să aibă un grad de absorbţie de 100%. Cred că PNDR este singurul program din România unde nu am avut niciun euro dezangajat în această perioadă”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Prezent la lansarea sesiunii de depunere a proiectelor, premierul Victor Ponta a spus că intenţionează să sprijine pe toţi cei care trăiesc din agricultură şi din zootehnie. “Nu intenţionez să mă apuc să cumpăr terenuri agricole şi eu, dar intenţionez să vă sprijin pe toţi cei care ştiu şi trăiesc din agricultură şi din zootehnie, pentru că sunt sectoare care vor asigura României dezvoltare în perioada următoare”, a declarat Ponta.

Maxim 2 milioane de euro/proiect
Această sesiune marchează prima cerere de proiecte cu finanţare din PNDR 2020. Valoarea totală alocată măsurii 121 este de 150 de milioane de euro, din care 115 milioane de euro vor fi orientate către investiţiile efective în fermele vegetale şi zootehnice, iar 35 de milioane de euro vor merge pentru spijinirea fermelor de familie.

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 125.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor de familie, 2 milioane de euro pentru marile ferme din sectorul zootehnic, pentru un proiect de investiţii privind construcţii-montaj şi de un milion de euro pentru unul privind achiziţia de utilaje şi echipamente. Investiţiile din sectorul vegetal vor beneficia de o valoare maximă eligibilă de un milion de euro pentru un proiect privind construcţii-montaj şi de maximum 700.000 euro pentru unul de achiziţie de utilaje şi echipamente.
Fermierii care doresc să realizeze investiţii în sectorul vegetal prin achiziţii de utilaje au la dispoziţie o alocare de 40 de milioane euro, iar pentru construcţii-montaj, de 10 milioane de euro. Pentru sectorul zootehnic, fermierii au la dispoziţie pentru achiziţii de utilaje o alocare de 10 milioane euro, iar pentru construcţii-montaj, de 40 milioane euro.

Bunăstarea animalelor
Pentru a primi ajutor pentru bunăstarea porcinelor şi păsărilor, fermierii trebuie să îşi asume, în mod voluntar, angajamente pentru minimum cinci ani, începând cu 1 iulie 2014, potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Beneficiarii pot depune o singură cerere de ajutor pentru toate exploataţiile deţinute, la centrul APIA pe a cărui rază teritorială se află sediul social al beneficiarului sau pe raza teritorială unde are capacitatea de producţie cea mai mare. Pentru această sesiune sunt eligibile exploataţiile noi (ferme noi) care nu au avut încheiate angajamente. Cererea de ajutor poate fi completată pe format de hârtie sau online de către beneficiar, individual, prin accesarea site-ului www.apia.org.ro.

×