x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie S-a înfiinţat Fondul Român de Contragarantare

S-a înfiinţat Fondul Român de Contragarantare

12 Mar 2009   •   00:00

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Fondului Român de Contragarantare, cu un capital în valoare de 100 milioane de euro, a anunţat premierul Emil Boc.



Acesta va asigura garanţiile date de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru Întreprinzători Privaţi pentru împrumuturile şi alte instrumente de finanţare obţinute de IMM-uri de la bănci şi din alte surse.

"Fondul ar putea să ofere contragarantarea parţială pentru garanţiile acordate de cele trei fonduri române de garantare pentru diferitele grupuri-ţintă ale acestora. Aceasta ar creşte semnificativ capacitatea de garantare a fondurilor. O primă estimare arată că un fond de contragarantare de 100 milioane de euro permite fondurilor de garantare din România să-şi multiplice portofoliile curente de garanţii de la 450 milioane de euro la circa 1.800 milioane de euro, factorul de multiplicare a capitalului fiind de patru-cinci ori", se arată în nota de fundamentare a ordonanţei.

Conform ordonanţei de urgenţă aprobate de Guvern, statul va participa cu 68 milioane de euro, provenind de la bugetul aferent anului 2009, la capitalul social al Fondului de Contragarantare, restul sumelor până la 100 milioane de euro fiind asigurate printr-un program PHARE (6 milioane de euro) şi de la Fundaţia Post-Privatizare (26 milioane de euro). Instituţia se înfiinţează ca societate comercială pe acţiuni, având ca acţionari statul român, reprezentat de Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediul de Afaceri (MIMMCMA) şi Fundaţia Post-Privatizare. Pe durata funcţionării fondului, statul va deţine peste 51% din capitalul social, cota de participare la constituirea capitalului social iniţial reprezentând 74% din acţiuni.

IMPACT. În ceea ce priveşte impactul la nivel macroeconomic al înfiinţării Fondului, nota de fundamentare arată creşterea competitivităţii IMM-urilor şi menţinerea acestora pe piaţă prin investiţii, creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă, precum şi creşterea contribuţiei sectorului la realizarea PIB. Un alt efect va fi creşterea numărului de clienţi ai băncilor prin majorarea gradului de securizare a creditelor, Fondurile de Garantare a Creditelor şi Fondul Român de Contragarantare urmând să preia o parte din riscul de garantare al acestora. MIMMCMA estimează, de asemenea, creşterea veniturilor bugetare – rezultate din impozitul pe profit plătite de IMM-uri şi din impozitul pe venit aplicat microîntreprinderilor din al doilea an de la constituire. Totodată, crearea Fondului va duce la creşterea impozitului pe profitul neinvestit, plătit de întreprinderile mici şi mijlocii, majorarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat prin creşterea numărului de locuri de muncă nou-create, începând, de asemenea, cu cel de-al doilea an de la constituire. Ca impact social, proiectul de act normativ va contribui, se mai arată în document, la înfiinţarea a cel puţin 10.000 de noi locuri de muncă pe an sau la menţinerea actualelor locuri de muncă.

×
Subiecte în articol: economic milioane fondul creşterea garantie