x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie S-a spart bula imobiliară: cu cât a scăzut preţul terenurilor în Bucureşti

S-a spart bula imobiliară: cu cât a scăzut preţul terenurilor în Bucureşti

de Daniela Ivan    |    29 Oct 2012   •   13:55
S-a spart bula imobiliară: cu cât a scăzut preţul terenurilor în Bucureşti
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Preţul terenurilor intravilane din jurul capitalei a scăzut cu 80% de la începutul crizei imobiliare, anul 2008. Numai în acest an preţul terenurilor a coborât cu 48%. Oamenii caută loturi între 250 şi 500 mp, având un preţ ce variază între 15.000 şi 50.000 euro, potrivit imopedia.ro.
"Terenurile au fost, de departe, cel mai lovit segment al pieţei imobiliare. Încă de la debutul crizei, vânzările au fost puternic afectate, ceea ce a dus la o scădere bruscă a preţului. În prezent, cumpărătorii preferă terenuri cu suprafeţe cuprinse între 250 şi 500 mp, având un preţ ce variază între 15.000 şi 50.000 euro. Se caută, în general, loturile situate în intravilan, în primul plan, potrivite pentru construirea unei locuinţe unifamiliale", se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.

Care sunt preţurile pe zone


Scăderi semnificative de preţ s-au înregistrat şi în alte zone ale oraşului, astfel că loturile din Bucureştii Noi se vând la jumătate de preţ faţă de 2008, zona Centurii de Nord s-a ieftinit cu până la 65%, iar pentru terenurile din zona Şoselei Alexandriei se plăteşte anul acesta cu 69% mai puţin decât acum patru ani.
Pentru loturile de teren situate în primul plan în zona Prelungirea Ghencea, preţul a scăzut în ultimii patru ani, în medie, cu 63% şi cu 55% în Giurgiului. În zona Pantelimon şi Olteniţei sunt scoase acum la vânzare terenuri la valori cu 54% mai mici decât în 2008.
Pentru loturile de teren disponibile în Popeşti Leordeni în prim plan a fost înregistrată o scădere a preţului cu până la 63% faţă de 2008, iar pentru cele din Domneşti datele arată o ieftinire de până la 69%.

În jurul capitalei scăderea a fost de 94%

Ieftiniri mult mai mari se observă în cazul terenurilor extravilane din afara Capitalei, unde preţul a scăzut şi cu 94%.
"Terenurile intravilane sunt cele mai căutate în această perioadă. Cei mai mulţi dintre cei care le cumpără sunt utilizatori finali care urmăresc ridicarea unei construcţii la scurt timp de la achiziţie. Terenurile extravilane rămân însă pariul momentului, fiind o adevărată oportunitate pentru cei dispuşi să investească în ele. Acest segment de piaţă a înregistrat scăderi de preţ extrem de mari", a declarat Răzvan Muntean, directorul general al imopedia.ro.
În ceea ce priveşte cererea, 77% dintre cei interesaţi de achiziţia unui teren în Bucureşti sau în localităţile învecinate caută loturi intravilane.
Mai mult de jumătate dintre utilizatorii portalului sunt dispuşi să plătească sume cuprinse între 15.000 şi 50.000 euro pentru un teren, în timp ce 21% aleg loturi ce au un preţ de până în 15.000 euro. Terenurile care costă între 50.000 şi 150.000 euro atrag doar 19% dintre vizitatorii online ai site-ului, iar cele cu valori de peste 150.000 euro sunt căutate de numai 5% dintre vizitatori.
"Referitor la dimensiunile terenurilor, 59% dintre vizitatori accesează anunţuri ale terenurilor cu suprafeţe cuprinse între 250 şi 500 mp, numai 22% dintre ei fiind interesaţi de parcele între 500 – 1.000 mp şi 19% de suprafeţe de peste 1000 mp", a adăugat Muntean.

×
Subiecte în articol: bucuresti terenuri imobiliare