x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie S&P, o decizie pripită

S&P, o decizie pripită

de Elena Stan    |    31 Oct 2008   •   00:00
S&P, o decizie pripită

Evaluarea privind deprecierea ratingului ţării noastre, realizată de S&P, nu este credibilă, deoarece agenţia nu a luat în calcul date corecte. Una dintre informaţii priveşte datoria publică externă, în valoare de 11 miliarde de euro, şi nu de 60 de miliarde de euro.



Şeful statului consideră că decizia agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor’s de scădere a ratingurilor României de la "BBB-" la "BB+" a fost precipitată. "S&P s-a grăbit, nu a utilizat informaţiile cu acurateţe. Nu port războaie cu S&P, însă la ultimul consiliu european s-a decis introducerea unui sistem de supraveghere a agenţiilor de rating. E uşor să dai rating României, după ce nu ai reuşit să identifici ce se întâmplă în Statele Unite", a declarat Băsescu. Acesta a spus că, deşi Standard & Poor’s este "o companie pentru care avem tot respectul", "nu este credibilă în evaluarea pe care a făcut-o" cu privire la România. Preşedintele s-a declarat mulţumit de abordarea agenţiei de rating Moody’s, fiind "mai bine informată faţă de situaţia sistemului bancar, a rezervelor valutare şi a datoriei publice". Mai mult, Moody’s a remarcat că "marea problemă nu este creşterea salariilor, ci deficitul bugetar".

ATUURI
Traian Băsescu a menţionat că Standard & Poor’s nu vorbeşte nimic despre datoria publică a României, despre politica monetară sau despre rezervele valutare, ci despre datoria privată. Acesta a declarat că datoria publică externă, care are o valoare mult mai mică faţă de cea vehiculată, şi rezervele valutare sunt punctele forte ale economiei româneşti. "Datoria publică externă este de 11 miliarde de euro, şi nu de 60-62 de miliarde de euro. Aceasta este datoria publică, iar asta arată un standard de îndatorare foarte mic", a explicat Băsescu. În ceea ce priveşte rezervele valutare ale României, Băsescu a spus că a ajuns la cel mai ridicat nivel de la Revoluţia din 1989, "de 27 de miliarde de euro, la care se adaugă 100 de tone de aur, care reprezintă tot rezerva României". "Rezerva nu este în scădere. În plus, nu a fost utilizată în piaţă în ultimele două săptămâni, deci avem un oarecare confort", a precizat preşedintele.

ECONOMIE
Băsescu a prezentat estimări potrivit cărora România va încheia anul cu o inflaţie "de 6,6%-6,7%, deci deloc catastrofală faţă de situaţia din alte ţări". De asemenea, estimează o creşterea economică de aproximativ 8%. Referitor la deficitul de cont curent, una dintre principalele slăbiciuni reliefate de agenţiile de rating, preşedintele a spus că "este îmbucurător că anul acesta va scădea cu 0,2%-0,3% din produsul intern brut" faţă de 2007, când deficitul extern a fost de 14% din PIB. "Îmi permit să spun că avem obligaţia ca bugetul anului viitor să reflecte priorităţile României şi să reducă deficitul bugetar", a spus Băsescu. Proiectul de buget pe 2009, aprobat marţi de Guvern, prevede un deficit de 2% din PIB.

CRIZA
Preşedintele este de părere că România are toate condiţiile să nu fie consistent afectată de criză, deşi vor exista domenii afectate, cum ar fi industria auto. "Nu spun că România nu este afectată de criza financiară", a spus Băsescu, adăugând că ţara poate trece cu bine de criză "dacă are voinţă şi cap". El a spus că pentru a contracara efectele crizei, în 2009, politicile fiscale şi cele monetare trebuie să fie "extrem de bine corelate". "Nu vom reuşi să depăşim criza cu efecte minime dacă nu va exista o corelaţie puternică între politica monetară şi cea fiscală. Este esenţial ca în 2009, când efectele crizei se vor accentua, politicile economice să fie extrem de bine corelate", a declarat Băsescu.


"Standard & Poor’s, s-a grăbit, nu a utilizat informaţiile cu acurateţe. Nu port războaie cu S&P, însă la ultimul consiliu european s-a decis introducerea unui sistem de supraveghere a agenţiilor de rating. E uşor să dai rating României, după ce nu ai reuşit să identifici ce se întâmplă în Statele Unite"

Traian Băsescu

×
Subiecte în articol: basescu economic româniei