x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sa vezi si sa nu crezi: Fiscul, motorul afacerilor

Sa vezi si sa nu crezi: Fiscul, motorul afacerilor

20 Oct 2004   •   00:00

BUSINESS

Cei mai multi dintre intreprinzatorii mici si mijlocii nu cunosc vreo institutie care sa-i sprijine. Jumatate din cunoscatori considera ca Ministerul Finantelor Publice e responsabil pentru dezvoltarea afacerilor IMM.
ADRIAN N. IONESCU

ETAPE. Pana sa ajunga la business-class, afaceristii se lupta cu valul de taxe
Pentru putinii intreprinzatori care au cunostinta de existenta institutiilor de sprijin al sectorului IMM, Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC) este pe locul doi, dar la mare distanta de MFP (20,7 % fata de 50%), potrivit unui sondaj realizat de Agentie, sub coordonarea expertilor PHARE care furnizeaza acesteia asistenta tehnica necesara dezvoltarii institutionale.

FISCUL CONTEAZA! Gabriel I. Nastase, vicepresedintele ANIMMC, spune ca notorietatea scazuta a Agentiei va fi mult corectata in urma deschiderii, pana la sfarsitul anului, a 10 oficii teritoriale ale acesteia, dintre care primele opt in orasele fanion ale celor opt regiuni de dezvoltare. "Programele noastre vor fi mult simplificate si vom beneficia de un buget considerabil mai mare, de 0,2% din PIB", adauga Nastase. Pe de alta parte, unul dintre rezultatele paradoxale ale sondajului este ca nici chiar agentiile de dezvoltare regionale nu sunt mai vizibile, cu toate ca multe proiecte de finantare nerambursabila se desfasoara prin acestea. Intrebati de ce MFP este perceput ca responsabil al politicilor de sprijin al sectorului, intreprinzatorii prezenti la recenta conferinta in care a fost prezentat sondajul spun ca banii platiti statului conteaza cel mai mult.

FURNIZORII, LA COADA. Nici TVA-ul si, desigur, nici impozitul pe profit, in cazurile in care acesta este inregistrat, nu figureaza in clasamentul intarzierilor la plata. Numai 6,2% dintre intervievati amana plata taxelor locale si doar 11% - impozitul pe venit, mai exact pe venituri salariale. Ministerul de Finante ramane in perceptia intreprinzatorilor drept cel mai de temut. Din moment ce 23,3 % dintre firme intarzie sa se achite de contributiile sociale, Agentia Nationala de Administrare Fiscala pare mai putin amenintatoare, desi se afla tot sub palaria ministerului si colecteaza toate darile.

In fine, cei care trebuie sa-si astepte cel mai mult banii cuveniti sunt furnizorii: 40,6% dintre IMM-uri ii amana cel mai mult.

SATISFACTIE TELEFONICA. In ciuda topului arieratelor, ca si a proportiei (cea mai mare - 42%) in care intreprinzatorii cer acte normative care sa intareasca disciplina contractuala, in sondajul ANIMMC - PHARE, ei se arata multumiti cu lichiditatile de care dispun. 60% dintre microintreprinderi, 49% dintre firmele mici si 40% dintre cele mijlocii declara ca "nu au avut niciodata probleme cu lichiditatea!" "Potrivit aprecierilor noastre, doua treimi dintre intreprinzatori au probleme importante cu lichiditatile", spune, in replica, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, organizatie patronala considerata ca fiind cea mai semnificativa in sectorul IMM. "Sondajul a fost realizat prin telefon, or, aceasta abordare este tratata cu prudenta de intreprinzatori", explica Nicolescu. La randul sau, Constantin Cojocaru, directorul departamentului IMM al Bancii Comerciale Romane, considera ca problemele de lichiditati ale sectorului sunt foarte mari.

SCAPARE

Jose Cervera-Ferri, unul dintre expertii Phare, care au coordonat sondajul, explica situatia prin faptul ca problemele blocajului financiar cresc pe masura ce dimensiunea firmei creste. Cei mici sau "micro", care nu se antreneaza in "tranzactii si circuite financiare complicate, reusesc sa scape", se arata in studiul aferent sondajului.

VOINTA

In ciuda tuturor avertismentelor oficiale potrivit carora facilitatile fiscale nu constituie cea mai buna cale de pregatire pentru aspra concurenta europeana, micii patroni le doresc. Chiar daca autorii aceluiasi studiu trag concluzia ca IMM-urile nu vor ca facilitatile sa fie discriminatorii, majoritatea patronilor cred ca microintreprinderile si cei ce demareaza o afacere ar trebui sa beneficieze de prevederi fiscale mai avantajoase.

Scrieti-ne!

Aveti afaceri banoase, afaceri ingenioase sau pe care le-ati inchis pentru ca nu se potriveau stilului de viata al romanilor? Credeti ca merita sa afle mai multa lume de ele? Povestiti-ne experienta dumneavoastra, iar noi o vom spune mai departe cititorilor nostri (clientilor vostri). Va asteptam mesajele la adresele: victor.ciutacu@jurnalul.ro sau adrian.mihai@jurnalul.ro.
×
Subiecte în articol: economic