x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salariile au scăzut în 16 domenii de activitate

Salariile au scăzut în 16 domenii de activitate

de Dan Straut    |    13 Mai 2020   •   10:00

În martie 2020 - prima lună de criză coronavirus - salariile nete au scăzut față de februarie în 16 din cele 65 de domenii prezentate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). Procentual, cea mai mare scădere a fost consemnată în hoteluri-restaurante (-9,8%), aici fiind plătite și cele mai mici salarii (media pe ramură a fost redusă de la 1.781 la 1.605 lei). Turismul este urmat, în topul procentual, de activitățile de brokeraj (-6,61%), producția de cinema-video-TV (-5,7%) și de transporturile aeriene (-4,1%). Cu procente cuprinse între 1% și 3% au scăzut salariile din 7 domenii, între care se remarcă mineritul, tăbăcirea pieilor, fabricarea de mobilă și de îmbrăcăminte, învățământul și agricultura. Dacă vorbim însă despre sume nominale, cel mai mult (cu peste 200 de lei) au scăzut salariile din brokeraj, transporturile aeriene și producția cinema-video-TV.

Salariile au stagnat - în sensul că au crescut ori scăzut cu mai puțin de 1% - în domenii ca energia, administrația publică, transporturile, sănătatea și fabricarea de autovehicule.

 

Media generală a crescut cu 92 de lei

Ca medie generală, câştigul salarial brut a fost 5.386 de lei în luna martie 2020, cu 143 de lei (+2,7%) mai mare decât în februarie, iar câştigul salarial net a fost 3.294 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 92 de lei (+2,9%). „Cel mai mare câştig salarial mediu nominal net - 8.289 de lei - s-a înregistrat în activităţile de servicii pentru tehnologia informaţiei. Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,1%”, arată un comunicat al INS.

Cele mai mari creșteri de salarii din martie față de februarie, de peste 15% (respectiv peste 800 de lei), au fost consemnate în industria tutunului, în sectorul de asigurări, reasigurări, fonduri de pensii și în extracția petrolului și a gazelor naturale. 

 

×