x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salariile firmei tale, administrate de altii

Salariile firmei tale, administrate de altii

26 Iun 2004   •   00:00

BUSINESS

Ne-am obisnuit sa constatam cum birocratia franeaza afacerile si stimuleaza coruptia. Iata totusi ca uneori ea da nastere unor noi activitati profitabile.
ADRIAN MIHAI

"In strainatate, partea de contracte de munca este foarte usoara, dar in Romania ea este foarte complicata: birocratie mare, riscuri mari, volum foarte mare de munca", spune Cristina Savuica, actionar al Lugera & Makler Consulting, companie specializata in activitati de administrare a salarizarii. Firma face cam tot ceea ce se poate in acest domeniu, de la calcularea statelor de plata, la inregistrarea contractelor si chiar pana la virarea banilor in contul bancar al salariatului. "Astfel de servicii sunt destinate oricarui tip de intreprinzator, de la firmele mici, pana la cele mari", spune Savuica.

In acest mod, acestia pe de o parte isi asigura confidentialitatea salariilor, iar pe de alta parte scapa de raspunderea financiara, care revine firmei de consultanta, in cazul unui control. Din punct de vedere financiar, prin externalizare, beneficiarii pot obtine reduceri ale costurilor chiar de peste 50%. Cifra de afaceri estimata pentru 2004, generata de aceasta activitate, este de 200.000 euro. Externalizarea activitatii de salarizare este un domeniu in care activeaza atat firmele de contabilitate, cat si cele de resurse umane sau de audit. Cristina Savuica considera insa domeniul suficient de important pentru a crea o afacere distincta.

Maini de imprumut

In premiera pe piata romaneasca, Lugera&Makler a preluat din punct de vedere al resurselor umane o linie de ambalare a Procter&Gamble. Perioada de proba de sase luni deja s-a incheiat, iar contractul a fost prelungit pe perioada nedeterminata. Plata se face in functie de cantitate. Pe beneficiar nici nu-l mai intereseaza cati angajati sunt implicati in activitate. "Ca sa se poata concentra pe activitatea principala, cealalta o externalizeaza", explica Savuica motivul pentru care companiile prefera uneori sa foloseasca alte firme decat sa angajeze propriul personal.

Servicii la cerere

Lugera&Makler a intrat pe piata romaneasca in 2001, cu servicii de recrutare de personal pentru pozitii de top, firma-mama fiind din Olanda. "La inceput, filiala romaneasca beneficia de sprijin extern, dar acum exista tendinta de a oferi noi sprijin", spune intreprinzatoarea. "Serviciile s-au adaptat cererii, intr-un fel sau altul, intai a venit cererea", precizeaza sursa citata. "Daca un client intreaba: "Ati putea face acest lucru?", chiar daca nu avem expertiza, gasim solutii si incercam sa oferim serviciul", adauga ea. In acest mod, firma a inceput din 2002 sa ofere servicii de inchiriere de personal. Dintre cei 2.800 angajati, 90% sunt oferiti firmelor americane, foarte obisnuite cu acest mod de lucru.

×
Subiecte în articol: economic