x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salariul minim european dă frisoane patronilor români

Salariul minim european dă frisoane patronilor români

de Dan Straut    |    18 Feb 2020   •   09:50
Salariul minim european dă frisoane patronilor români
Sursa foto: Victor Stroe

Introducerea salariului minim european, care ar trebui să fie de 60% din salariul mediu pe economie, ar pune la pământ majoritatea firmelor mici şi ar alunga multinaţionalele din România, susţin liderii Consiliului Naţional al IMM. Potrivit acestora, România este ţara cu cea mai mică pondere a salariului minim în salariul mediu. Concret, dacă s-ar introduce acum salariul european, câştigul minim brut ar urca de la 2.230 la 3.279 de lei, iar netul - de la 1.346 la 1.928 de lei, arată calculele Jurnalul.

 

 

„Foarte multe ţări din UE au susţinut că vor exista efecte negative ale introducerii salariului minim european. Printre acestea menţionăm închiderea firmelor care nu pot susţine creşterea salarială, migrarea companiilor multinaţionale din statele unde majorarea va fi prea mare şi creşterea inflaţiei”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu - preşedinte de onoare al Consiliului IMM. În opinia sa, Franţa s-ar găsi în cea mai bună situaţie în cazul în care s-ar lua această decizie la nivel european, pentru că salariul minim net este deja peste procentul de 60%. „Franţa are un salariu mediu net foarte mare, de 2.225 de euro în 2019, al doilea după Germania, minimul din Franţa reprezentând 62,29% din cel mediu. Dacă se aplică această măsură, în Franţa nu se vor resimţi consecinţe negative, ci numai pozitive. Dar dacă ne uităm la Germania, salariul mediul net este puţin mai mare, de 2.439 euro, însă minimul este de 47% din mediu, deci ar urma o creştere de aproape 13 procente. Germania se va confrunta astfel cu nişte situaţii deosebite. Cât priveşte România, aceasta este ţara cu cea mai mică pondere a salariului minim în câştigul mediu net, de 39,58%% - mai mică decât în Bulgaria (47,63%) şi Ungaria (44,58%)”, a arătat liderul patronal.

 

Plata cu ora, fără diferenţieri

Conducerea Consiliului IMM a mai anunţat ieri că nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie şi că solicită Camerei Deputaţilor, ca for decizional, să respingă acest proiect de lege pe motiv de neconstituţionalitate. „Noi am spus public că ar trebui să fie analizată posibilitatea introducerii unui salariu minim pe oră, nu pe lună, plata fiind făcută în funcţie de numărul de ore lucrate. De altfel, Constituţia României stabileşte existenţa unui singur salariu minim brut pe economie. Practic, prin această propunere de lege, se vor introduce 11 salarii minime brute pe economie”, a declarat preşedintele Consiliului IMM, Florin Jianu.

 

Pentru a analiza impactul salariului minim european în România, CNIPMMR realizează în prezent un Test IMM sub forma unui chestionar transmis membrilor Consiliului IMM.

 

Iniţiativa de schimbare a legislaţiei privind salariul minim pe economie a apărut fără consultarea mediului de afaceri, acuză liderii patronali

×