x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Săli polivalente pentru Udrea

Săli polivalente pentru Udrea

de Elena Stan    |    16 Ian 2011   •   16:49
Săli polivalente pentru Udrea
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

146797-dm-20110105135235001-copy.jpgÎn timp ce toată lumea reduce cheltuielile şi taie banii pentru investiţii, pentru a depăşi criza economică, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) se fac demersuri pentru punerea în practică a ideilor năstruşnice ale doamnei ministru Elena Udrea. De data aceasta, blondei de la turism i s-a năzărit să construiască 30 de Săli Polivalente, în valoare de 1,35 miliarde de lei (aproximativ 320 milioane de euro).

Cele 30 de săli vor fi construite prin programul intitulat “Săli Polivalente” derulat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), aflată în subordinea MDRT, ce se va desfăşura în perioada 2010- 2016, potrivit unui Proiect de Hotărâre de Guvern, postat în dezbatere publică pe site-ul MDRT.

Programul promovează trei tipuri de săli, cu 5.000, 10.000 şi 15.000 de locuri, iar beneficiarii vor fi autorităţile administraţiei publice locale. Programul va necesita 21,5 milioane de lei anul acesta, urmând ca anul viitor, când vor avea loc alegeri parlamentare, suma să fie de circa zece ori mai mare, ajungând la 193,5 milioane de lei, potrivit proiectului de act normativ. În plus, în 2013 şi 2014 vor fi alocate câte 430 de milioane de lei, iar în 2015-2016 suma va ajunge la 280 de milioane de lei.

Finanţarea Programului se asigură din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul MDRT, alocaţii de la bugetul local, credite externe, procedura parteneriatului public – privat, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite.  Ministerul Dezvoltării, prin CNI, va elabora normele metodologice pentru derularea programului în termen de 30 de zile de la publicarea hotărârii. Udrea consideră că aceste săli sunt necesare deoarece  infrastructura sportivă este veche, deteriorată şi nu mai corespunde standardelor internaţionale. Mai mult, aceasta sugerează că sportivii români se prezintă slab pregătiţi la concursurile internaţionale deoarece nu au unde să se antreneze.

“Acest fapt obligă sportivii români să evolueze în competiţiile oficiale, (campionate mondiale, europene, cupe europene) organizate în alte ţări, la nivel de competitivitate redus. Pe de altă parte, lipsa unor săli omologabile internaţional lipseşte iubitorii sportului din România de vizionarea directă a întrecerilor sportive de nivel internaţional”, potrivit Notei de Fundamentare a hotărârii. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a emis un comunicat de presă în care precizează că încă nu derulează programul de construire a sălilor polivalente şi nici nu are sume alocate în bugetul pentru anul 2011 pentru astfel de obiective.

“Proiectul se află, în prezent, în etapa de consultare interministerială, tocmai pentru a fi studiată oportunitatea şi posibilitatea reală de demarare a unui astfel de program. În condiţiile în care în proiectul de hotărâre este prevăzută posibilitatea finanţării şi din alte fonduri decât cele de la bugetul de stat, cum ar fi procedura parteneriatului public-privat, şi întrucât analiza la nivelul ministerelor cu privire la acest program nu este finalizată, aprecierile conform cărora MDRT intenţionează să cheltuiască sume de milioane de euro pe săli polivalente se dovedesc a fi nefondate”, se arată în documentul MDRT.

×
Subiecte în articol: economia