x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salvatorii Tarom sunt oamenii de casă ai ministrului Stroe

Salvatorii Tarom sunt oamenii de casă ai ministrului Stroe

de Cristian Anton    |    05 Dec 2017   •   11:10
Salvatorii Tarom sunt oamenii de casă ai ministrului Stroe
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Patru din cei şapte noi membri ai Consiliului de Administraţie (CA) de la Tarom SA sunt strâns legaţi de Constanţa, unde locuiesc sau ocupă diverse funcţii publice de conducere. Nu poate fi vorba de simple coincidenţe, din moment ce ministrul Transporturilor, Felix Stroe, cel care are în subordine compania naţională aeriană, este preşedintele PSD Constanţa. Decizia ministrului de a se înconjura numai cu oameni aduşi de acasă, fără experienţă în aviaţie, este cel puţin riscantă în condiţiile în care Tarom va înregistra anul acesta cele mai mari pierderi din istoria companiei.

Tarom are de câteva zile un nou CA, din care fac parte Elena Vlad (preşedinte), Cristian Socol, Ioana Alexandra Bradea, Dorian Vlădeanu, Alexandru Potor, Dan Măchiţă şi Ivona Stan. Cea mai interesantă numire este cea a Elenei Vlad, o contabilă din Constanţa ministrului Felix Stroe. Vlad a fost adusă şefă la Tarom din CA-ul Confort Urban SRL, firma Consiliului Local Constanţa, care are în grijă drumurile şi parcările din oraşul de la malul mării.

Soţul şefei de la Tarom, şomer de profesie

Elena Vlad a terminat Contabilitatea la „Spiru Haret” pe când avea 36 de ani, iar ulterior a lucrat în turism, alimentaţie publică, inclusiv la o fabrică de mezeluri, la Intrafina SA, până să ajungă, între 2001 şi 2004, consilier juridic la Camera Deputaţilor.

471 lei pe lună câştigă Dănuţ Vlad, soţul preşedintei CA de la Tarom, drept indemnizaţie de şomaj

Noua şefă de la Tarom s-a specializat şi în plasarea forţei de muncă pentru marinari, în Delta Crewing SRL şi Cardinal Shipping Services SRL. Elena Vlad nu este tocmai străină de domeniul aviaţiei, fiind în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu”. O experienţă mai degrabă irelevantă, însă, întrucât aeroportul din Constanţa supravieţuieşte aproape exclusiv din subvenţii de la stat.

De la naval, la aerian

Preşedinta de la Tarom nu este nici pe departe singura din CA-ul companiei de stat cu legături în Constanţa ministrului Felix Stroe. Astfel, Alexandra Ioana Bradea este din august 2016 membru în CA-ul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. La rândul său, Dan Măchiţă este cu tot cu soţie activ în business-ul de stat din Constanţa. Administratorul Tarom a primit un ajutor de boală de 10.000 lei de la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi a făcut parte din comisia de certificare a Aerodromului Tuzla. Mihaela Măchiţă, soţia sa, a fost în Comisia de privatizare a Portului Constanţa, s-a aflat în structura de conducere a Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale- CERONAV, în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Administraţia Canalelor Navigabile SA, dar şi în Consiliul de Conducere al Autorităţii Navale Române (ANR). 

RAJA Constanţa „deversează” în Bucureşti

Dorian Vlădeanu este profesor universitar doctor inginer economist şi cercetător ştiinţific la Academia Română- Filiala Iaşi, iar din 2005 este consultant al Consiliului de Administraţie de la RAJA SA Constanţa, funcţie pentru care primeşte 60.000 lei pe an. Nu e nici o întâmplare în faptul că ministrul Felix Stroe a fost managerul RAJA, cel mai mare operator regional de apă din ţară, din 2003 până la numirea sa ca ministru al Transporturilor.

Ministrul Felix Stroe şi-a adus oameni din Constanţa nu doar pentru Tarom. Unul din secretarii generali adjuncţi din Ministerul Transporturilor este Marilena Ion. Din 2015, aceasta este şefa Serviciului Juridic din Prefectura Constanţa.

În fine, dacă prezenţa secretarului de stat de la Agricultură Alexandru Potor în noul CA al Tarom putea stârni oarece nedumeriri, tot RAJA vine să ne ofere o explicaţie. Directorul de cabinet al secretarului de stat Potor este Akram Shhaideh, de asemenea angajat în RAJA lui Felix Stroe, dar şi soţ al lui Sevil Shhaideh, fostul ministru constănţean al Dezvoltării Regionale. 

Ce au găsit la Tarom oamenii lui Stroe

Administratorii impuşi de ministrul Transporturilor găsesc un Tarom aflat într-o situaţie disperată, care se află deja la al cincilea director general pe anul acesta. Compania de stat bifează în 2017 al zecelea an consecutiv de pierderi şi se îndreaptă către un minus de 1,6 miliarde lei cumulat în ultimul deceniu. Pierderile de anul acesta vor fi cele mai mari din istoria companiei: 206,7 milioane lei, deşi în proiectul de buget erau aprobate iniţial pierderi de „numai” 41,2 milioane lei.

Felix Stroe a fost ofiţer în marina militară, iar din 2015 este preşedintele PSD Constanţa, în locul lui Radu Mazăre şi unul dintre cei mai puternici oameni de la malul mării.  

Elena Vlad, preşedinta CA-ului de la Tarom, un contabil adus la conducerea companiei naţionale de aviaţie de la o regie locală de parcări

 

 

×
Subiecte în articol: tarom