x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Saptamana Financiara - Afacerea anului: "Boala truselor medicale"

Saptamana Financiara - Afacerea anului: "Boala truselor medicale"

01 Feb 2007   •   00:00
Saptamana Financiara  -  Afacerea anului: "Boala truselor medicale"

de Valentin Moraru

Truse medicale total sau partial expirate, veste reflectorizante "nu neaparat" obligatorii, triunghiuri omologate, extinctoare care alimenteaza specula. Daca adaugam patru milioane de autovehicule din Romania, obtinem o piata "dedicata" in valoare de 125 de milioane de euro, au calculat reporterii revistei Saptamana Financiara.

LEGE. Obligativitatea ca orice autovehicul sa fie dotat cu trusa sanitara de prim-ajutor dateaza din 1966. O data cu "intrarea pe drumurile europene", autoritatile s-au trezit sa aplice drastic Codul Rutier. Ca urmare, soferii, speriati de posibilitatea de a fi amendati daca nu-si doteaza masinile cu accesoriile necesare, au luat cu asalt targurile si pietele si au dat iama in truse medicale, veste fosforescente si extinctoare. Comerciantii au speculat momentul si preturile la aceste accesorii auto au crescut brusc, in unele cazuri chiar triplandu-se. Se pot cumpara truse medicale la preturi cuprinse intre 40 si 80 lei, un triunghi reflectorizant costa 20-30 lei, iar un extinctor omologat costa intre 50 si 100 lei. Vesta reflectorizanta s-a "apreciat" de la 5 lei in noiembrie pana la 15 lei la sfarsitul lunii ianuarie.

TERMENE. Trusele medicale au termene de valabilitate cuprinse intre 18 si 24 de luni. Dupa aceasta, soferii gasiti cu trusa expirata risca amenzi de la 1.560 la 1.950 lei si 4 sau 5 puncte de penalizare. "Soferii pot inlocui fiecare componenta a trusei sanitare auto cu produse similare achizitionate de la un producator autorizat", a declarat Lazar Iordache, directorul Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale. Pe piata exista societati autorizate care distribuie kit-uri specializate pentru completarea truselor auto cu ustensilele si materialele necesare dupa expirarea termenului de valabilitate. Cu cat a crescut piata accesoriilor auto in lipsa informatiilor si din cauza cresterii preturilor cititi pe larg in Saptamana Financiara.
  • Acest articol este realizat in colaborare cu revista Saptamana Financiara
  • ×
    Subiecte în articol: economic medicale saptamana financiara