x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şaramet, FNGCIMM: Noile reglementări BNR vor dubla numărul de cereri pentru Prima Casă

Şaramet, FNGCIMM: Noile reglementări BNR vor dubla numărul de cereri pentru Prima Casă

11 Sep 2011   •   11:43

Noile reglementari BNR, care inaspresc conditiile de creditare, vor dubla numarul de cereri pentru programul Prima Casa, in conditiile in care populatia nu-si va mai permite sa plateasca avansurile mari, in special la valuta, afirma Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM.


"Ma astept ca in perspectiva acestei propuneri a Bancii Nationale privind creditele ipotecare, cererea pentru Prima Casa sa se dubleze. Daca astazi prelucram 100 de dosare, probabil ca, in curand, vom fi in situatia de a prelucra 200 de dosare", a spus Saramet, prezent la Mamaia la Conferintele BCR.
BNR a prezentat marti spre dezbatere publica un proiect care prevede, printre altele, ca pentru creditele imobiliare persoanele fizice trebuie sa detina un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.
"Programul Prima Casa va fi accesat intr-un ritm mult mai accelarat, nemaifiind alternative", a mai spus Saramet.


Potrivit Ioanei Mihai, sef department in Departamentul Credite Garantate la BCR, plafonul de credite din cadrul programului Prima Casa 4 se va epuiza la jumatatea anului 2013.
Prin celor patru progrme Prima Casa, BCR a acordat credite in valoare totala de 700 milioane de euro, dintr-un plafon de 1,2 miliarde de euro.

×