x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Satul Francez, 8 milioane dolari

Satul Francez, 8 milioane dolari

29 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

La indemnul premierului Adrian Nastase, dupa ultima intalnire dintre acesta si primarul general al Capitalei, Traian Basescu, Satul Francez va fi cumparat de municipalitate cu minimum 8 milioane dolari. La indemnul primului ministru Adrian Nastase, dupa ultima intalnire dintre acesta si primarul general al Capitalei, s-a cazut de acord ca Satul Francez sa treaca, fara licitatie, in patrimoniul Primariei. AVAS urmeaza sa incaseze o suma intre 8 si 12 milioane de dolari pentru imobilele din ansamblul rezidential.
CATALIN BUDESCU

Chiar daca, la inceputul primaverii, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, era de parere ca cea mai buna si corecta metoda de recuperare a creantelor pe care societatea World Trade Center le avea catre statul roman era vanzarea printr-o licitatie publica televizata a ansamblului de vile din Soseaua Nordului, lucrurile s-au schimbat intre timp, la care s-au adaugat refuzul Primariei de a acorda spre valorificare terenul in cauza si (in ultima instanta) cuvantul premierului Nastase, AVAS a cazut de acord sa vanda cele 140 de locuinte de lux direct autoritatii locale. Interesant e cum va reusi AVAS sa faca legal aceasta operatiune, dat fiind ca orice strategie de vanzare/privatizare trebuie aprobata de Colegiul de Conducere al institutiei. Iar Mircea Ursache anuntase ca ansamblul rezidential va fi vandut conform perceptelor fostei sale institutii.

HOTARARE. Ieri a avut loc Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) World Trade Center, la care au participat, printre altii, Mircea Ursache (din partea AVAS) si Traian Basescu. "Detinatorii a 97% din capitalul social al World Trade Center au votat favorabil aceasta propunere, nu va mai fi nevoie nici de licitatie, iar pretul de vanzare va fi negociat in perioda imediat urmatoare", a precizat Mircea Ursache. Presedintele Autoritatii a recunoscut ca, in ultimul timp, intre acesta si primarul general au existat mai multe discutii telefonice pe aceasta tema astfel incat, in AGA de ieri, pozitia celor doi sa coincida. Actionarii francezi si-au dat acordul, asa cum era de asteptat, iar Primaria Capitalei va deveni "mai bogata" cu un ansamblu de vile si apartamente rezidentiale. La acestea se adauga Clubul Francez, precum si un Centru Sportiv, o gradinita, totul intr-o oaza de verdeata cu spatii verzi largi si gradini.

VALOARE. Evaluarea intregului ansamblu de constructii, mai precis cele circa 140 de locuinte formate din vile individuale si apartamente rezidentiale, a fost incredintata firmei Darian Rom Suisse SRL. AVAS a comandat acestei societati realizarea raportului de evaluare a activelor din Satul Francez, termenul final fiind 10 iunie 2004. "Avem in momenul de fata mai multe evaluari si sume. Acestea variaza intre 12 si 13,5 milioane dolari, insa daca includem si terenul, suma ar putea ajunge la circa 18 milioane dolari. Nu stiu de unde a aparut valoarea de 8 milioane, poate atat crede Traian Basescu ca ar face acest complex. Pe noi ne intereseaza sa obtinem cel mai bun pret pe aceste imobile, iar daca Primaria nu va accepta pretul propus de noi vom cere, de comun acord cu aceasta, ca o alta firma sa efectueze un nou raport de evaluare. Chiar si in acest caz, mai mult de o saptamana nu va dura efectuarea evaluarii. Oricum, suma este intre 8 si 12 milioane dolari, valoare insa pe care o vom negocia", ne-a declarat Mircea Ursache. In prezent, pentru terenul de sub o singura vila, Primaria incaseaza circa 8.000 euro/an, chiria fiind de 40 euro/mp/an.

VENITURI. Numai din chiria terenului, veniturile Primariei sunt estimate la 70 milioane euro pana la sfarsitul perioadei de concesionare. Pentru a nu pierde acesti bani, Primaria va cumpara vilele din Satul Francez si le va inchiria in continuare. Chiria actuala este de circa 3.500 euro/luna, fara TVA, in functie de tipul si suprafata locuintei. De altfel, Mircea Ursache spune ca, prin contractul de vanzare-cumparare, Primaria nu va putea instraina acest complex "pe toata durata existentei sale" si nici nu-i va putea schimba destinatia, respectiv aceea de case cu chirie pentru strainii bogati. "In principiu, domnul Basescu a fost de acord cu aceasta conditie", a precizat Mircea Ursache.

DATORIA. Construit in urma cu aproximativ 10 ani, Cartierul Francez s-a ridicat cu bani de la doua banci franceze si cu garantarea creditului de catre statul roman. Proprietarul, firma franceza World Trade Center, nu si-a platit insa creditele luate de la Societe Generale si Credit Lyonnais. Statul roman s-a trezit astfel in situatia de a plati aproape 90 milioane dolari in contul garantiei acordate, bani care trebuie recuperati. In acest moment, ratele catre bancile franceze sunt achitate integral, mai putin insa catre statul roman De altfel, pana la urma, aceste creante sunt recuperate, in general, doar partial, diferenta fiind suportata de cele mai multe ori din bugetul de stat. Ciudat este si modul ales pentru recuperarea acestor bani. De fapt, tot contribuabilul roman suporta aceste costuri, prin impozitele locale de care beneficiaza Primaria Capitalei, si nu cei care au luat aceste credite.

LITIGII PE TERENURI

Problema terenului pe care este amplasat Cartierul Francez este departe de a fi incheiata. Una dintre revendicari se refera la familia Lincaru, care a castigat in instanta (prin hotararea definitiva si irevocabila numarul 388/09.04.2001 pronuntata de Tribunalul Bucuresti) o suprafata de 1.843 metri patrati in incinta complexului rezidential. "Nu ni se ingaduie accesul pe proprietatea noastra si, mai mult, toata aceasta afacere este lovita de nulitate, pentru ca exista o interdictie prevazuta de articolul 15 din Legea 54/1998 care sanctioneaza cu nulitatea absoluta instrainarea imobiliara pe durata litigiilor care privesc dreptul de proprietate asupra imobilului ce face obiectul instrainarii", ne-au declarat reprezentantii acestei familii. "Problema terenului dispare in clipa in care Primaria cumpara activele, putand astfel prelua si contractele de inchiriere", a precizat insa Mircea Ursache.

BASESCU: "E O AFACERE"

"E o afacere. Sunt bani." Astfel a comentat ieri primarul Capitalei, Traian Basescu, intentia municipalitatii de a cumpara Satul Francez. Dupa sedinta AGA de ieri, Basescu s-a dovedit extrem de zgarcit in a ne da detalii pe aceasta tema. "Sunt destul de grabit. Vom da un comunicat de presa", ne-a spus primarul Capitalei. Potrivit unor surse participante la sedinta AGA, Basescu le-a spus celor prezenti ca Primaria detine terenuri in apropierea Satului Francez si, in consecinta, intentioneaza sa extinda intreg ansamblul rezidential. Sursele citate spun ca edilul-sef al Bucurestiului a promis ca nu va majora chiriile actuale si s-a aratat dispus sa cumpere creantele WTC catre o serie de creditori. (Silviu Sergiu)
×