x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scad dobanzile la depozitele in lei

Scad dobanzile la depozitele in lei

17 Mai 2004   •   00:00

Dobanzile la depozitele in lei vor scadea in viitorul apropiat o data cu reducerea ratei inflatiei dar si ca reactie a liberalizarii totale a contului de capital.

VALI BLANARU
Diferenta dintre dobanzile pentru plasamentele in lei si ratele dobanzilor din pietele internationale va fi redusa, intr-o prima etapa, cu 3-4 puncte procentuale, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la intalnirea anuala a Asociatiei Pietelor Financiare - ACI Romania. „Intr-un interval relativ apropiat, poate chiar apropiat, va fi o ingustare semnificativa a marjelor intre dobanzile interne si cele din pietele internationale. Marjele vor scadea cu procente bune, cel putin 3-4 puncte, intr-o prima faza", a afirmat Isarescu.

Speculatii

O diferenta foarte mare intre dobanzile din piata interna si ratele platite pentru plasamentele in valuta incurajeaza intrarea fondurilor speculative. Diferenta mare dintre dobanzi permite investitorilor straini sa realizeze castiguri mai mare decat in exterior. Aceste investitii vor fi posibile numai dupa liberalizarea totala a contului de capital care va permite nerezidentilor sa deschida conturi si sa faca tranzactii pe piata de capital din Romania. „Nu trebuie neglijata experienta Ungariei, unde in cateva ore dupa liberalizarea contului de capital au intrat 5 miliarde de euro in tranzactii speculative. Trebuie maxima prudenta in eliminarea ultimelor restrictii in liberalizarea contului de capital. Experiente de aceasta natura au determinat BNR sa amane liberalizarea contului de capital programata pentru inceputul anului 2004", a subliniat guvernatorul BNR.

Termene

Oficialul bancii centrale nu a oferit detalii in privinta momentului in care dobanzile vor intra pe un trend descendent sau a perioadei in care marjele vor fi coborate cu 3-4 puncte procentuale. Avand in vedere ca BNR a amanat, cu cel putin un an, liberalizarea ultimei categorii de operatiuni din contul de capital, depozitele in lei ale nerezidentilor, tinta pentru atingerea obiectivul de apropiere a dobanzilor in lei de cele pentru valuta ar putea fi stabilita pentru primavara anului viitor.

Romania nu mai are nevoie de banii FMI

Actualele rezerve valutare ale Romaniei fac inutile in acest moment noi trageri de fonduri de la Fondul Monetar International (FMI), a spus Mugur Isarescu. El crede ca semnarea unui nou acord cu FMI va avea doar un rol preventiv, deoarece Romania are suficiente resurse valutare pentru a raspunde nevoilor interne si externe. Guvernatorul a apreciat ca in 1996, cand tara noastra s-a confruntat cu o diminuare drastica a rezervei internationale, atitudinea FMI a fost una eronata fata de Romania. „Fondul a inclus atunci Romania intr-un grup de tari cu probleme de solvabilitate, dar la acel moment Romania nu avea decat probleme de lichiditate temporara", a spus Isarescu, reamintind ca ulterior FMI a recunoscut ca a gresit. Rezervele BNR erau in februarie 1994 de numai 40 milioane dolari iar in prezent de apropie de 8 miliarde de dolari. In 1994, cursul mediu cu care dolarul a deschis piata valutara era de 1.600 de lei, rata inflatiei de 60 la suta, fata de 300 la suta in 1992, iar rata de refinantare a BNR de 70 la suta. „Cel mai stabil si durabil castig al reformei macroeconomice din Romania este piata valutara", a spus guvernatorul, subliniind ca valoarea tranzactiilor pe piata valutara a ajuns la 197,7 milioane dolari, in trimestrul patru din 2004, fata de 142,5 milioane dolari in 2003.

Dobanzi de pana la 20%

In prezent dobanda de interventie platita de BNR pentru fondurile atrase de la banci este de 21,25%. Dobanzile la care bancile plaseaza fonduri pe piata interbancara oscileaza intre 16% si 19,97% pe an. In acelasi timp dobanzile la depozitele bancare ale populat iei oscileaza in jurul a 15%- 16% pe an. Reducerea cu patru puncte procentuale va face ca ratele dobanzilor sa se situeze intre 11% si 15%, peste rata inflatiei pentru anul acesta, care va fi de 9%.
×
Subiecte în articol: economic romania dobanzile