x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scăderea TVA la pâine va reduce evaziunea fiscală

Scăderea TVA la pâine va reduce evaziunea fiscală

de Elena Stan    |    16 Mai 2012   •   20:02

Reducerea TVA la paine cu 15%, combaterea evaziunii fiscale si prelungirea interdictiei strainilor de a cumpara terenuri in Romania si dupa finele anului 2013 sunt doar cateva dintre prioritatile ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

Oficialul de la agricultura a spus ca scaderea TVA la paine nu este o masura sociala, ci una de combatere a evaziunii fiscale. "Nu vad scaderea TVA la produsele alimentare de baza ca pe o masura sociala, asa cum au incercat altii s-o prezinte, care sa aiba ca scop reducerea pretului la paine. Scaderea TVA la paine de la 24% la 9% nu va duce la diminuarea pretului, dar va micsora evaziunea ficala", a spus Daniel Constantin. El a adaugat ca atunci cand TVA era de 19%, inainte de majorarea la 24%, in iulie 2010, evaziunea acoperea 50% din sectorul panificatiei. "In momentul in care TVA a crescut la 24%, evaziunea a ajuns la 71%. Asa cum arata simularile credem ca putem sa reducem evaziunea intre 15% si 20% intr-un anumit timp daca vom scadea TVA la 9%", a mai spus Constantin. Seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta ca reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, intrucat duce adeseori la evaziune, iar FMI nu incurajeaza, ca principiu, cotele diferentiate de TVA.

Interdictie pentru straini
Oficialul a declarat ca va incerca sa prelungeasca interdictia strainilor de a cumpara terenuri in Romania si dupa finele anului 2013. "In ceea ce priveste liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014, asa cum arata Tratatul de aderare, asa cum a fost semnat de presedinte in 2005, nu putem sa ridicam aceasta interdictie dupa 1 ianuarie 2014. Este adevarat ca e o preocupare a mea sa prelungim acest termen", a spus Constantin. El a afirmat ca, din cate stie, Polonia este singura tara care a prelungit aceasta interdictie si ca, pe de alta parte, trebuie sprijinita comasarea terenurilor, astfel ca valoarea acestora sa fie mai mare.

Fructele si legumele nu se scumpesc
Oficialul este de parere ca in perioada urmatoare nu ne vom confrunta cu o scumpire a legumelor si fructelor deoarece vor aparea pe piata produsele romanesti. "Nu am informatii ca legumele se vor scumpi cu 6% in acesta perioada si nu cred ca vor fi scumpiri, mai ales la legume si fructe, pentru ca incep sa apara produsele romanesti si atunci nu putem vorbi de scumpiri la aceste produse", a spus Daniel Constantin. Acesta a precizat ca piata ar trebui organizata mai bine pentru a avea estimari precise in ceea ce priveste preturile. "Trebuie sa ne uitam mai mult la piata. Sa organizam mai mult piata, sa o stimulam sa se organizeze, pentru ca astfel putem sa analizam foarte bine daca este fundamentata o scumpire sau daca ar trebui sa scada pretul la un anumit produs", a explicat Daniel Constantin.

In acest sens, ministrul Agriculturii vrea sa infiinteze doua noi directii importante in structura institutiei. Acesta a precizat ca este vorba de Directia Generala de Industrie Alimentara si de Directia Generala de Politici Agricole, care va reuni directia de zootehnie si directia vegetala.

×