x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandal la ANAF: 75% din angajaţii de la Fisc au primit preaviz. Sindicatele atacă ordinul în instanţă

Scandal la ANAF: 75% din angajaţii de la Fisc au primit preaviz. Sindicatele atacă ordinul în instanţă

de Daniela Ivan    |    27 Iun 2011   •   21:00
Scandal la ANAF: 75% din angajaţii de la Fisc au primit preaviz. Sindicatele atacă ordinul în instanţă

Un numar de 1.063 de angajati ai Gar­zii Financiare au primit ieri prea­viz. Asta inseamna ca vor fi testati si para­testati pana cand se va stabili care vor fi cei 291 de salariati care-si vor pierde locurile de munca. Cei care vor fi pusi pe liber se alatura ce­lor aproape 1.700 de salariati care vor fi disponibilizati din Vama si Fisc, ca urmare a reorganizarii institutiei.

In urma unui proces de restructurare a ANAF, aprobat recent de Guvern, structura Garzii Financiare va avea cel mult 1.092 de posturi, comparativ cu 1.383 in prezent, a declarat presedintele ANAF, Sorin Blejnar. Acesta a mai adaugat ca din totalul personalului care a primit preaviz, 58 sunt angajati in functii de conducere. Printre ei se afla si seful Garzii Financiare Bucuresti, Stelica Constantin. Oamenii sunt ne­mul­tu­miti de faptul ca din cei 1.383 de an­gajati ai Garzii Financiare, 320 nu au primit preaviz. Blejnar a explicat ca acestia au scapat de testare pentru ca lucreaza in departamente subdimensionate ca numar. Insa, salariatii discuta ca era corect ca toti sa fie testati si sa ocupe posturile in functie de nota obtinuta. Asa exista suspi­ciunea ca unii au fost facuti scapati pe criterii mai putin ortodoxe.

Presedintele Sindicatului Na­tio­nal al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a declarat ca a fa­cut o plangere prealabila la ANAF urmand ca azi sa atace in instanta ordinul lui Blejnar prin care 1.063 de angajati au primit prea­viz. Acesta a mai precizat ca ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Admi­nistrare Fiscala NR 2253 din 23 iunie este ilegal, deoarece nu se poate ca angajatii sa primeasca prea­viz si apoi sa fie examinati.

'Ordinul presedintelui ANAF este viciat pentru ca au fost eliberate preavize fara respectarea legii. Trebuia ca intai sa aiba loc procedurile de examinare, iar apoi, dupa se­lec­ta­rea angajatilor in urma testelor, cei care nu au trecut examenul sa pri­meas­ca preaviz de eliberare din func­tie, nu invers', a explicat Oprescu.

Blejnar a anuntat ca in perioada urmatoare vor fi efectuate testari, urmate de disponibilizari, la Autoritatea Nationala a Vamilor, precum si la structurile teritoriale ale finantelor publice.

La inceputul lunii iunie Guvernul a decis desfiintarea unui numar to­tal de 4.927 posturi din ANAF, dintre care 1.200 ocupate. Alte locuri au fost desfiintate la Autoritatea Na­tio­na­la a Vamilor (1.427 posturi, dintre care 600 ocupate) si Garda Financiara (713 posturi, dintre care 300 ocupate).

Restructurarea ANAF este si una dintre conditiile pe care autoritatile romane trebuia sa le indeplineasca pana la prima evaluare a acordului cu FMI.

Prima revizuire a acordului cu FMI
Prima evaluare a noului acord de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International a avut loc ieri seara la Washington, potrivit programului publicat pe pagina de internet a institutiei.
La inceputul lunii mai, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a anuntat ca va propune board-ului punerea la dispozitia Romaniei a primei transe din imprumutul, transa in valoare de 475 de milioane de euro. Guvernul s-a angajat sa adopte ordonanta privind restructurarea ANAF, sa prezinte o noua formula de calcul a tarifelor la gaze naturale si sa centralizeze toate arieratele companiilor de stat.

×
Subiecte în articol: anaf economia