x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandalul petrolului: Oamenii lui Frank Timiş, sunt prezenţi

Scandalul petrolului: Oamenii lui Frank Timiş, sunt prezenţi

16 Feb 2009   •   00:00

Aşa cum Jurnalul Naţional a prezentat deja, Guvernul Tăriceanu II a acordat trei concesiuni petroliere către compania Britanică Zeta Petroleum în judeţele Timiş, Mureş, Mehedinţi şi Buzău.



Administratorul Zeta Petroleum este Bogdan Popescu care este în acelaşi timp şi administrator la Rompetrol Well Services. Zeta Petroleum şi Sterling Resources au acelaşi sediu şi sunt reprezentate de avocaţii de la "Petru Buzescu". Bogdan Popescu a fost numit în Consiliul de Administraţie al Rompetrol Well Services în aceeaşi zi cu Nicolae Vidu, re­pr­e­zentant legal al Sterling Resources în România. În urma izbucnirii scandalului, Vidu şi-a dat demisia din funcţia de administrator al Rompetrol, rămânând însă în cadrul firmei Midia Resources, subsidiara românească a Sterling.

Zeta Petroleum a fost înfiinţată în 2005 şi activează în Eu­ropa de est şi zona Mării Negre, în special în Turcia şi Româ­nia. Director executiv al Zeta Petroleum este Christopher Lewis, iar director financiar este Stephen West. Ambii au lucrat la Regal Petroleum, firma lui Frank Timiş. Condamnat pentru trafic de droguri în Australia, Timiş este artizanul a numneroase afaceri dubioase. Printre ele: Roşia Montană, dar şi cel care a adus la sapă de lemn o mulţime de investitori cu afacerea lui: Firepower, o firmă care producea pastile miraculoase pentru economisirea de combustibil. Contractul cu Firepower a fost băgat pe gât guvernului român în tim­pul achiziţionării fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand de la firma Bae System. Rompetrol şi Zeta Petroleum explorează deja în perimterul Zegujani din judeţul Mehedinţi, perimteru concesionat de Rompetrol în 2004. În 2008, Zeta Petroleum a primit în concesiune câteva perimetre şi ca şi în cazul Sterling, anexele la aceste contracte sunt ţinute departe de ochii publicului. (A.M)

×
Subiecte în articol: economic petroleum zeta petroleum