x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandalul RAFO - Iancu cere mereu bani

Scandalul RAFO - Iancu cere mereu bani

de Adrian N. Ionescu    |    17 Feb 2006   •   00:00
Scandalul RAFO - Iancu cere mereu bani

Marian Iancu, seful Balkan Petroleum, vrea mai multi bani pe actiunile RAFO Onesti, dupa ce a reziliat contractul de vanzare, potrivit reprezentantilor cumparatorului, Calder A International.

Dupa ce a primit 30 de milioane de dolari pentru actiunile detinute la RAFO Onesti, Marian Iancu, seful Balkan Petroleum (BkP), a reziliat unilateral contractul si cere mai multi bani pe actiuni, potrivit declaratiilor de ieri ale lui Uri Bider, directorul firmei cumparatoare, Calder A International BV. "Potrivit contractului, am mai platit lui Iancu alte 11 milioane de dolari, datorii catre furnizorul de titei si restul pana la 77 de milioane de dolari - tot datorii", a spus Uri Bider. "Apoi mi-a cerut inca 20 de milioane de dolari si saptamana trecuta a dorit inca 35 de milioane de dolari", a adaugat Bider.

Tranzactia s-a produs la 12 iulie anul trecut, fara acordul Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), in absenta careia nu este valabila. O luna mai tarziu, Parchetul General a dispus sechestrul asupra actiunilor. Bider a sustinut ca sechestrul este impedimentul principal pentru finalizarea tranzactiei de preluare a actiunilor RAFO.

SMECHERII. Reprezentanti ai BkP au incercat miercuri sa schimbe managementul RAFO, in virtutea faptului ca BkP a reziliat contractul, potrivit directorului general al rafinariei, Marin Anton. Calder este inregistrata in Olanda si este "specializata in finantarea proiectelor de dezvoltare in domeniul petrolier" si a avut o cifra de afaceri de 1,5 miliarde dolari, anul trecut, potrivit reprezentantilor sai. Totusi, Uri Bider nu doreste sa dea mai multe detalii despre Calder si spune ca nu are nevoie sa explice ce face firma.

INTALNIRE. "Vom plati statului o mare parte din datoria fara penalizari a RAFO catre stat", a anuntat Bider, adaugand ca s-a intalnit miercuri cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. "Domnul ministru a spus ca, dupa ce ne rezolvam problema cu actiunile, vom incheia un acord de plata a datoriilor. Acestea sunt de aproape 9.000 de miliarde de lei vechi, din care dobanzile penalizatoare reprezinta o treime. Seful Calder spune ca, drept garantii, a prezentat AVAS si MFP auditul firmei pe anii trecuti. El a mai aratat ca nu intentioneaza sa vanda sau sa renunte la dreptul de proprietate asupra RAFO in care si-a propus sa investeasca 300 de milioane de euro pentru retehnologizare. Mai mult, Uri Bider sustine ca a cumparat si rafinaria Darmanesti, prin firma Internaft. Darmanesti ar urma sa fie repornita si sa produca pentru RAFO.

REPLICA FINANTELOR
Desi intalnirea a fost confirmata de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, continutul discutiei dintre ministrul Vladescu si proprietarul Calder A International, Uri Bider, pare a fi inteles diferit de cele doua parti. "Ministrul a spus ca numai dupa ce se va rezolva problema actiunilor este dispus sa aiba o discutie cu Uri Bider care se va purta pe baza unor principii economice viabile", a declarat Stelian Negrea, consilierul ministrului de Finante. Mesajul pare limpede, mai intai trebuie rezolvata problema proprietatii si abia apoi discutat despre datoriile RAFO. (Daniela Ivan)
×
Subiecte în articol: economic rafo bider uri bider