x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandalul tarifelor RCA n-a fost dezamorsat nici în al 12-lea ceas

Scandalul tarifelor RCA n-a fost dezamorsat nici în al 12-lea ceas

de Adrian Stoica    |    15 Sep 2016   •   00:30
Scandalul tarifelor RCA n-a fost dezamorsat nici în al 12-lea ceas

O parte din transportatorii rutieri au decis să nu renunţe la mitingul de protest faţă de creşterea galopantă a tarifelor RCA care era programat astăzi în Capitală şi în marile oraşe ale ţării. Decizia a fost luată de patru confederaţii patronale ale transportatorilor din cele şase participante la discuţiile de ieri cu premierul Dacian Cioloş şi cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei. Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii RCA, care conţine o mare parte din cererile formulate de transportatori.

Executivul a adoptat ieri ordonanţa de urgenţă referitoare la RCA, după ce cu o zi înainte şi Senatul adoptase un proiect de modificare. Potrivit premie-rului, în textul actului normativ sunt prevăzute aspecte care vor duce la mai multă transparenţă în modul în care se calculează preţul primelor RCA. Printre cele mai importante prevederi se numără introducerea unui tarif de referinţă pentru poliţele RCA şi îngheţarea lui pentru o perioadă de şase luni. „Mai sunt prevăzute şi alte lucruri, precum faptul că un contract RCA poate să fie încheiat şi pe o lună sau pe un multiplu de luni până la 12 luni, în funcţie de solicitarea clientului; contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada în care îi e suspendat dreptul de circulaţie vehiculului sau vehiculul e imobi-lizat; posibilitatea de a asigura compensarea directă în cazul asigurărilor RCA – persoana vătămată este despăgubită de propriul asigurător, iar acesta îşi poate recupera apoi banii de la asigurătorul persoanei vinovate. Clasa de bonus malus poate lua în calcul şi istoricul şoferului sau posibilitatea utilizării tehnologiilor telematice”, a explicat premierul.

Printre prevederi se numără şi obligativi-tatea ca asigurătorii să pună la dispoziţia asiguraţilor, la solicitarea acestora, şi metoda de calcul pe baza căreia a fost determinată valoarea poliţei pentru mai multă transparenţă şi claritate.

Mişu Negriţoiu, ca şi demis

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost audiat ieri în cadrul Comisiei de buget-finanţe a Camerei Depu-taţilor, ocazie cu care mai mulţi parlamentari din PSD şi PNL au solicitat demiterea acestuia şi deschiderea procedurii pentru numirea unui nou preşedinte. Anterior, patronatele din trans-porturile rutiere - UNTRR, COTAR, APTE 2002, FORT, ARTRI, APULUM – au soli-citat Parlamentului demiterea cu efect imediat a preşedintelui ASF pentru proasta administrare a pieţei asigurărilor din România. Protestatarii doresc să-şi impună propriile tarife Cu toate încercările premie-rului de a-i îmbuna, patru din cele şase patronate ale trans-portatorilor nu au renunţat la protestele anunţate pentru astăzi. Noua condiţie impusă de ei a fost ca Executivul să anunţe, tot ieri, valorile la care se vor îngheţa tarifele RCA. „Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 –solicită Guvernului României ca în textul Ordonanţei de Guvern tarifele RCA să fie îngheţate la valorile medii ale daunelor exis-tente în evidenţele ASF şi nu la nivelul celor care se vor calcula în viitor. Guvernul vrea să îngheţe tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, însă patronatele din transporturile rutiere solicită un tarif de 4.907 lei. Acest tarif, de 4.907 lei, reprezintă dauna medie de 18.500 lei la care se adaugă frecvenţa daunei de 15,6%. Rezultă o primă medie tehnică de 2.886 lei, la care se adună cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele şi cheltuielile asigurătorilor sunt acoperite”, se precizează în comunicatul comun transmis de patronatele care au decis să continue protestul.

 

Preţul poliţelor se întoarce în timp

ASF va avea la dispoziţie 30 de zile pentru a veni cu un preţ de referinţă pentru poliţele RCA raportat la nivelul daunalităţii de la începutul anului 2015. Pornind de la acesta, asigurătorii vor putea adăuga maximum 15%, urmând ca tariful rezultat să fie îngheţat pentru o perioadă de şase lui. Potrivit lui Cristian Muntean, reprezentantul Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente, în prezent asigurătorii plătesc 50 de lei la 100 de lei încasaţi. „De ieri (marţi-n.r.) a fost desecretizat raportul Milliman. Conform raportului Milliman, asigurătorii, la 100 de lei încasaţi, plătesc până în 50 de lei daune. Tinerii până în 25 de ani au rata daunei de 31,87 de lei. Adică la 100 de lei încasaţi de asigurători plătesc daune de 31,87 lei. Trebuie sesizat Parchetul”, a precizat acesta.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat că  instituţia pe care o conduce a activat o clauză specială prin care tarifele la RCA ar urma să fie îngheţate pe următoarele şase luni.

 

×