x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scăpăm de criza economică!?

Scăpăm de criza economică!?

12 Iun 2009   •   00:00

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) apreciază, pe baza creşterii preţurilor petrolului până la nivelul de 72 de dolari barilul şi a creşterii cererii interne din SUA că recesiunea economică se apropie de sfârşit, relatează cotidianul panarab a-Sharq al-Awsat(Orientul Mijlociu) care apare la Londra. Cererea de petrol a crescut şi în China, cu 6,5 la sută în luna aprilie, ca urmare a achiziţionării unor cantităţi sporite de petrol ceea ce indică o înviorare a activităţilor economice.



În prezent, cererea globală de petrol este estimată la 83,3 milioane de barili pe zi, o uşoară creştere faţă de 83,18 milioane de barili pe zi în luna mai, dar cu 2,5 milioane de barili mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2008. Din cele 83,3 milioane de barili pe zi, 45,2 milioane reprezintă cererea de petrol a Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare(OCED) compusă din 30 de state care a înregistrat de asemenea o scădere cu 2,3 milioane de barili a cererii zilnice de petrol faţă de anul 2008.

AIE se arată precaută în prognoza sa cu privire la începutul sfârşitului recesiunii, subliniind că actuala creştere a cererii de petrol de pe piaţa mondială ar putea indica doar o reîmprospătare a rezervelor de petrol pentru consum industrial şi preferând să aştepte până la apariţia unor indicatori mai solizi pentru a se putea pronunţa cu un grad sporit de certitudine.

×
Subiecte în articol: economic