x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schi - Criza de zapada ucide turismul

Schi - Criza de zapada ucide turismul

de Sorin Anghel    |    11 Dec 2006   •   00:00
Schi - Criza de zapada ucide turismul

Toata Europa sufera din cauza lipsei zapezii din zonele montane. Pe langa Franta, Italia, Elvetia sau Austria, si Romania se confrunta cu o criza de zapada in aceasta perioada. Administratorii partiilor incearca sa dreaga busuiocul pornind instalatiile care produc zapada artificiala.

La sfarsitul acestei saptamani este programata deschiderea sezonului de schi in Romania. Un eveniment asteptat cu multa nerabdare are sanse foarte mari sa se transforme intr-un fas. Motivul? Lipsa zapezii, lucru care ii duce in suferinta atat de schiori, cat si pe transportatorii pe cablu, care sufera pierderi importante din punct de vedere financiar.

MOLDOVA. In plus, nici unitatile hoteliere nu o duc prea bine. "In luna decembrie noi am avut mereu zapada. Anul asta nu am mai avut acelasi noroc, astfel ca avem turisti mai putini. Daca s-ar fi schiat, atunci gradul de ocupare a hotelurilor noastre ar fi fost cu 30% mai mare. Avem noroc ca suntem cunoscuti in toata tara drept complexul cu cea mai buna baza de tratament balneoclimateric. Practic, grupurile care sunt acum la noi pentru asta vin", a declarat Alexandru Vezeteu, de la Dorna-Turism Vatra Dornei. Pentru ca iarna inca intarzie, administratorii partiilor lucreaza la modernizarea instalatiilor de transport pe cablu. "Era mult mai bine daca ningea, pentru ca am fi avut incasari. Acum nu avem ce face si urmarim atent prognozele meteorologilor. Vremea calda ne-a permis sa mai montam un teleschi", spune Virgil Dranca, cel care se ocupa de teleschiurile din Vatra Dornei. Despre zapada artificiala nu poate fi vorba. Si asta nu din cauza temperaturilor, care sunt destul de scazute in zona, ci din cauza faptului ca nu exista o sursa de apa.

VALEA PRAHOVEI. Zona cea mai apropiata de Capitala este scaldata in tristete. La Sinaia, perla statiunilor de schi din Romania, sezonul de schi se va deschide atunci cand va ninge. Zapada artificiala inca nu exista. "Nu avem ce face deocamdata. Probabil ca nu ninge fiindca am asteptat cu prea mare sete de schi aceasta iarna", este de parere Eduard Papadopol, de la Teleferic Prahova. Lipsa zapezii nu pica deloc bine pentru transportatorii pe cablu din Sinaia, mai ales ca anul s-a inaugurat un telescaun modern. Iar investitia trebuie amorsata. La Busteni, primarul Emanoil Savin vrea multe, dar nu totul se poate. Saptamana trecuta, profitand de temperaturile negative, s-a dat startul sezonului de inzapezire artificiala. Numai ca primele coborari pe partia Kalinderu le veti putea face abia dupa 20 decembrie. Partiile din Azuga si Predeal beneficiaza de zapada artificiala, dar va fi imposibil ca sambata sa se schieze. Aceasta situatie nu va fi una singulara. Cu exceptia celor care vor urca la Balea Lac, nimeni nu va putea schia in Romania la 17 decembrie, atunci cand este programata deschiderea sezonului.

POIANA BRASOV. Plictiseala mare in aceasta perioada in Poiana Brasov. Singurele urme de iarna sunt reprezentate de cateva pete de zapada din Masivul Postavaru. Zapada artificiala nu s-a putut produce pana acum, deoarece temperaturile nu ating pragul de - 4 grade Celsius. In plus, singura partie care ar putea fi acoperita in intregime cu zapada artificiala ar fi Bradul, acolo unde se iau primele lectii de schi.

EUROPA
Lipsa zapezii naturale produce pagube insemnate si in statiunile din Europa. Din cauza incalzirii globale tot mai accelerate, ninsorile intarzie sa apara. In Elvetia schiorii sunt destul de putini in statiunile montante. Peisajul seamana foarte mult cu cel existent la noi pe la Baile Tusnad sau Moneasa. Week-end-ul trecut, in Italia s-a deschis sezonul de schi. Au existat si cativa romani care si-au permis sa plateasca 2.000 de euro pentru un sejur la Torino, numai ca zapada artificiala a rezistat doar pe partiile aflate la altitudini mai mari de 2.500 de metri.
×
Subiecte în articol: economic zăpadă schi artificiala