x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schimbare - CEC, vanduta dupa reteta BCR

Schimbare - CEC, vanduta dupa reteta BCR

de Adrian Mihai    |    20 Ian 2006   •   00:00

Privatizarea CEC s-ar putea face dupa reteta BCR. "S-ar putea sa fie interesant sa folosim si pentru CEC o astfel de formula. Nu este o decizie luata in acest sens", a anuntat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu.

Privatizarea CEC s-ar putea face dupa reteta BCR. "S-ar putea sa fie interesant sa folosim si pentru CEC o astfel de formula. Nu este o decizie luata in acest sens", a anuntat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu, facand referire la faptul ca actiunile BCR si-au marit spectaculos valoarea la cativa ani dupa ce BERD si IFC au devenit actionari. Tariceanu a lasat sa se inteleaga ca decizia finala va fi luata dupa etapa urmatoare, cea a ofertelor angajante. El a mai precizat ca nu se pune problema renuntarii la privatizare, ci doar a amanarii ei. Potrivit documentului de solicitare de oferte pentru privatizare transmis investitorilor interesati, Ministerul Finantelor - ca reprezentant al statului in calitate de actionar unic al CEC - isi rezerva dreptul de a opri procesul oricand considera de cuviinta.

James D Stewart, vicepresedintele al Raiffeisen Bank Romania SA, considera ca CEC ar trebui sa fie vanduta, atunci cand toata lumea vrea sa cumpere. "Poate atunci cand statul va vrea sa vanda CEC-ul, in cativa ani, Raiffeisen Bank sa nu mai fie interesata dupa ce ar deschide 200-300 de noi unitati", spune Stewart, aratand ca si cota de piata a CEC-ului a fost in scadere.

RELEVANTA SCAZUTA. Pe de alta parte, el spune ca ofertele pentru CEC au fost mai mari decat cifrele publicate. "Ceea ce s-a scris in presa nu este adevarat. Trei sute de milioane de euro nu a fost cea mai mare oferta", a declarat James D Stewart. El a lasat sa se inteleaga ca Raiffeisen a oferit mai mult pentru CEC. In plus, el considera ca etapa ofertelor indicative nu a avut o relevanta prea mare ca urmare a faptului ca participarea in continuare la privatizare nu depindea de valoarea oferita. "Tot ceea ce au vrut participantii a fost sa se califice pentru faza urmatoare", considera Stewart. El apreciaza ca bancile nu au vrut "sa-si arate cartile din prima faza" si sugereaza ca poate ar fi fost mai bine daca s-ar fi sarit peste aceasta etapa si s-ar fi facut o negociere cu primii clasati. "Nu spun ca a fost o strategie gresita, ci doar ca in acest caz probabil ca nu a furnizat o informatie prea buna pentru guvern", apreciaza bancherul. Oficial, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor si presedinte al comisiei de privatizare s-a aratat nemultumit de valoarea ofertelor, motiv pentru care este posibil sa fie amanata privatizarea.

×
Subiecte în articol: economic