x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpirea gazelor baga exportatorii in faliment

Scumpirea gazelor baga exportatorii in faliment

08 Iun 2005   •   00:00

Exportatorii vor ca preturile la utilitati sa nu mai creasca, argumentand ca o noua majorare ar genera o criza a economiei romanesti.

  • de IOHANNA ONACA PURDEA
  • PROBLEME. Vicepremierul George Copos spune ca economia romaneasca este amenintata de produsele de contrabanda
    Exportatorii cer Guvernului sa inghete preturile la gaze si energie electrica pana la o analiza de fond a acestora. "Aceste preturi nu reflecta costurile reale de productie", a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR). Preturile utilitatilor "pun pe butuci economia romaneasca" si sunt umflate nejustificat, a mai spus Ionescu, precizand ca nu intelege de ce regiile si producatorii trebuie sa traiasca pe spatele importatorilor si exportatorilor.
    Secretarul ANEIR a explicat ca in timp ce salariul mediu la exportatori este de 2-3 milioane de lei, la regiile de distributie a utilitatilor salariile ajung la zeci de milioane de lei. "Am cerut domnului Iuliu Vinkler, ministru delegat pentru Comert, sa ceara maine (astazi - n.r.) in sedinta de guvern amanarea cresterii preturilor la utilitati de la 1 iulie", a mai spus Ionescu.

    El a afirmat ca exportatorii vor incerca sa ofere solutii regiilor de a-si reduce costurile de productie. Totodata, exportatorii nu sunt de acord cu plata retroactiva a abonamentului la gaze.

    CRIZA. Din cauza deprecierii monedei europene si a cresterii preturilor la utilitati, cativa dintre membrii ANEIR au inceput sa dea faliment. "Este vorba de trei membri importanti, din industria usoara si din prelucrarea lemnului, care au generat 20.000 de someri", a aratat Ionescu. "Prevad o mare criza daca preturile la utilitati vor creste nesabuit si nejustificat", a declarat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS). Pentru a veni in sprijinul exportatorilor, BNR ar trebui sa permita efectuarea platilor in valuta intre furnizori, asa cum se intampla in alte tari, a mai spus Grapini. "Astfel nu am mai pierde din cursul valutar. Acest lucru se poate face doar daca BNR va adopta o reglementare in acest sens. Asa ca, daca BNR vrea sa ne sprijine, exista solutii", a apreciat Grapini.

    VAMA. Cantitatile mari de produse subevaluate si de contrabanda care intra in tara reprezinta o problema majora a intreprinderilor romanesti, a spus vicepremierul George Copos. "Daca nu faceti ordine in vama, distrugeti economia romaneasca, distrugeti tot ce este industrie in tara si vom ajunge o tara de angajati", a spus Copos. In replica, vicepresedintele Autoritatii Nationale Vamale, Stefan Diaconu, a afirmat ca subevaluarea in vama nu mai reprezinta o amenintare la adresa mediului de afaceri din Romania, deoarece din luna martie a intrat in vi-goare o noua metoda, de control a valorii in vama. "Daca pana in martie valoarea medie a unui container cu textile din China era de 4.800 de euro, dupa noua metoda aceasta a crescut la 18.000 de euro.

    Poate ca nici asta nu este valoarea reala, dar s-a majorat de patru ori", a precizat Diaconu.

    SCUMPIRILE LUNII "CUPTOR"
    Pentru 1 iulie este previzibila scumpirea gazelor naturale cu 5%-7% si a electricitatii cu aproape 7%. Majorarea pretului gazelor este convenita cu Fondul Monetar International si provine mai ales din scumpirea livrarilor din productia interna, de la 95 dolari/1.000 mc la 105 dolari/1.000 mc. La 1 octombrie, va urma o noua crestere, pana la 110 dolari /1.000 mc, explicata prin obligatia ca preturile gazelor romanesti sa fie comparabile cu cele mondiale. Stefan Cosmeanu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare din Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) spera, nu demult, sa dea "vesti bune", in sensul ca scumpirea ar putea fi mai mica. In ce priveste Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a fost anuntata o majorare medie a pretului electricitatii cu 6,8%. Cele doua autoritati justifica cresterile de pana acum si prin costurile de investitii ale operatorilor, sustinand ca acestea nu sunt recunoscute si introduse automat in preturile finale, ci analizate dupa metodologii transparente. (A.N. Ionescu)
    ×
    Subiecte în articol: economic