x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SCUMPIRI ŞI DISPONIBILIZĂRI / 20.000 de şomeri în industria alimentară

SCUMPIRI ŞI DISPONIBILIZĂRI / 20.000 de şomeri în industria alimentară

de Diana Grădinaru    |    03 Feb 2009   •   00:00
SCUMPIRI ŞI DISPONIBILIZĂRI / 20.000 de şomeri în industria alimentară

Peste 20.000 de oameni care lucrează în alimentaţie îşi vor pierde locurile de muncă în 2009, iar alimentele importate şi cele realizate din materii prime importate se vor scumpi cu aproximativ 15% din cauza devalorizării leului.



Criza din industria alimentară se adânceşte pe zi ce trece în condiţiile în care leul nu pare să dea semne de întărire, au declarat reprezentanţi ai Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA) în cadrul unei conferinţe de presă. Rata de referinţă de 4,29 lei/euro anunţată ieri de BNR nu dă deloc speranţe de mai bine. Dacă moneda naţională va continua să se deprecieze în acelaşi ritm în următoarele două luni, efectul de creştere a preţurilor la alimentele din import se va observa în mai puţin de o lună. "Suntem dependenţi de importuri. Importăm 80% din legume şi fructe, 70% din carne de porc, zahărul brut pentru o producţie de 30.000 tone de zahăr rafinat ceea ce face să fim influenţaţi de deprecierea leului", a mai spus Dragoş Frumosu de la FSIA. Tot Frumosu este de părere că peste 20.000 de angajaţi din domeniul alimentar vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul anului. "Există 700-800 de oameni din industria alimentară, spre 1.000, care lucrează atunci când îi cheamă compania şi acum stau acasă cu 75% din salariu, şi care ar putea fi disponibilizaţi", spune Frumosu. Multinaţionalele sunt şi ele nevoite să facă reduceri de costuri. Mutarea fabricii Kraft din Braşov în Bulgaria, care a lăsat pe drumuri 440 de oameni, este doar primul caz care arată acest lucru.

În plus, Ovidiu Gheorghe, preşedintele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), se plânge de blocaje în punctele cheie ale fluxului de producţie-distribuţie a produselor agricole. "Dacă ne mai blochează şi Ministerul Agriculturii la nivelul acordării subvenţiilor, lucrurile scapă de sub control", a mai spus acesta. Procesul anevoios pe care trebuie să-l parcurgă un producător pentru a accesa un credit şi întârzierile prea mari la efectuarea plăţilor de reţelele de distribuţie destabilizează agricultura şi mai mult. Sumele ce trebuie recuperate de la aceste reţele sunt de ordinul milioanelor de euro, potrivit lui Ovidiu Gheorghe de la PNVV.

MINISTERUL PROMITE
Lista soluţiilor propuse de minister pentru rezolvarea problemelor din agricultură cuprinde timp mai scurt la plata subvenţiilor, sprijin de 30% la creditele contractate de fermieri şi un nou Program Naţional de Dezvoltare Rurală, conform declaraţiilor făcute ieri de Liviu Harbuz, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Actualul PNDR, prin care România poate accesa aproape 8 miliarde de euro fonduri UE până în 2013, "nu corespunde în proporţia necesară cu realităţile şi necesităţile din teren". Harbuz a estimat că noua variantă a PNDR va fi terminată în aproximativ 30-60 de zile.

×
Subiecte în articol: economic