x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Se înfiinţează Radarul Balastierelor

Se înfiinţează Radarul Balastierelor

de Adrian Stoica    |    02 Mar 2020   •   11:00
Se înfiinţează Radarul Balastierelor

Evaziunea fiscală în domeniul exploatării materialelor de construcţii (nisip, pietriş, roci vulcanice) a atins cote alarmante, în timp ce autorităţile asistă de ani impasibile. Mafia balastului păgubeşte statul de două ori: exploatând ilegal şi neplătind corect redevenţele. De fapt, dacă vorbim despre redevenţe, fiecare proprietar de balastieră plăteşte cât vrea, în lipsa unui control real. Situaţia ar urma să se schimbe în curând, odată cu apariţia Radarului Balastierelor.


 

Dimensiunea evaziunii este greu de contabilizat acum, dar numai în urma unui singur control realizat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) împreună cu Poliţia, cu care a încheiat deja un protocol pentru stabilirea unui program comun de controale la balastierele din ţară, au fost înaintate patru plângeri penale pentru exploatarea neautorizată şi au fost identificate cinci zone în care s-a exploatat neautorizat. Controale vor continua în martie, odată cu începerea activității în balastiere, fiind vizate toate exploatațiile de nisip și pietriș din ţară, ne-a declarat preşedintele ANRM, Nicolae Turdean.

 

Transporturile, urmărite prin GPS

ANRM a devenit parte a programului Radarul Pădurilor, sub titulatura Radarul Balastierelor. Astfel, se vor urmări toate utilajele de transport care pleacă din balastiere sau puncte de lucru. Noul sistem de urmărire a trasabilității materialelor de construcţii exploatate va fi un sistem informatic care va permite monitorizarea în timp real a traseului acestor materiale, prin urmărirea cu ajutorul unui GPS a circulației lor de la locul de exploatare și până la valorificare.

 

Redevenţele au crescut, încasările nu

Anul trecut ANRM a vărsat la bugetul de stat peste 1,5 miliarde de lei din redevențe. „Consider că suma încasată, cel puțin la materiale de construcții, nu reprezintă realitatea. Obiectivul controalelor pe care le vom face este tocmai de a identifica și combate evaziunea fiscală din exploatare”, spune preşedintele ANRM. Deşi numărul concesionarilor, cât şi valoarea redevenței în domeniul materialelor de construcţii au crescut în ultimii ani, sumele încasate din această taxă au avut însă o creştere foarte mică.

 

În anul 2019 au fost solicitate peste 1.000 de permise pentru exploatarea materialelor de construcții, iar dintre acestea o mare parte au fost aprobate sau se află în curs de aprobare.

×