x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Se prefigurează un nou proces internaţional: MEC confirmă reluarea privatizării Cupru Min, canadienii Roman Copper insistă că au respectat toţi termenii licitaţiei şi că au o înţelegere cu MEC

Se prefigurează un nou proces internaţional: MEC confirmă reluarea privatizării Cupru Min, canadienii Roman Copper insistă că au respectat toţi termenii licitaţiei şi că au o înţelegere cu MEC

de Mediafax    |    10 Apr 2012   •   09:39
Se prefigurează un nou proces internaţional: MEC confirmă reluarea privatizării Cupru Min, canadienii Roman Copper insistă că au respectat toţi termenii licitaţiei şi că au o înţelegere cu MEC

Firma canadiana Roman Copper, care a castigat licitatia pentru privatizarea Cupru Min Abrud, reitereaza ca este gata sa aplice toate conditiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligatii financiare care nu au fost incluse in documentatia initiala de licitatie.

"Dupa cum s-a mai anuntat, echipa Roman Copper si negociatorii din partea Guvernului roman au convenit asupra termenilor si conditiilor din contractul de achizitie in seara zilei de vineri, 6 aprilie. Acesti termeni includ si un angajament din partea Roman Copper de a accepta obligatii financiare, si de alte tipuri, care nu au fost cerute in documentatia originala de licitatie", se arata intr-un comunicat transmis marti de firma canadiana, controlata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto.

Ministerul Economiei sustine insa ca negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au incheiat irevocabil, intrucat firma canadiana a respins conditiile privind plata integrala a contractului, indeplinirea obligatiilor de mediu si clauzele referitoare la transparenta, iar institutia se pregateste sa scoata din nou la vanzare compania.

"Statul roman are nevoie de parteneri seriosi, potenti si de buna credinta in procesele de privatizare", noteaza institutia.

Precizarile vin dupa ce, duminica, s-a aflat de continuarea, in secret, a negocierilor dintre reprezentanti ai Guvernului si cei ai Roman Copper.

Roman Copper insista, insa, ca este gata sa implementeze toate masurile si investitiile cerute de Guvern de la licitatia din 26 martie pana in prezent si adauga ca va prezenta in urmatoarele zile alte detalii ale planurilor companiei fata de Cupru Min.

"Suntem increzatori ca aceste planuri vor demonstra angajamentul nostru fata de achizitie si determinarea de a respecta cele mai inalte standarde internationale stabilite de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana si agreate de Guvernul roman", se spune in comunicat.

Firma canadiana afirma ca se asteapta la continuarea cooperarii cu autoritatile romane pentru ca tranzactia sa fie finalizata.

Roman Copper a castigat licitatia pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare, asftel ca acordul nu a fost semnat.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat vineri seara, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract. De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.

"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode.

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei, estimate valoric la 20 de miliarde de euro.

Roman Copper este o firma care a fost infiintata special pentru preluarea Cupru Min de catre Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.

×