x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sebastian Ghiţă a vrut să stocheze datele DNA

Sebastian Ghiţă a vrut să stocheze datele DNA

de Cristian Anton    |    16 Noi 2016   •   14:52
Sebastian Ghiţă a vrut să stocheze datele DNA
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Q’Net International SRL, una din firmele anchetate de procurorii anticorupţie într-unul din dosarele lui Sebastian Ghiţă, s-a înscris într-o licitaţie organizată chiar de DNA. Societatea este una din cele 54 despre care DNA susţine că sunt controlate, direct sau indirect, de Ghiţă şi a avut vara trecută conturile blocate în cadrul investigaţiilor. Mai mult, aceasta nu este singura acţiune a direcţiei anticorupţie care vizează Q’Net International. Firma, care nu a avut câştig de cauză în licitaţie procurorilor, apare şi într-un dosar privind achiziţiile companiei Electrica.

Direcţia Naţională Anticorupţie a atribuit, în perioada 13- 20.10.2016, un număr de şapte contracte în urma procedurii de achiziţie de echipamente IT- servere, staţii de lucru, switch-uri, scanere, staţii de achiziţie, analiză şi copiere date. Valoarea totală a contractelor este de 2.486.273,1 lei, fără TVA, bani care vor fi împărţiţi de firmele Elsaco Solutions SRL, 2NET Computer SRL, Docentris SA, Pro Sys SRL, Trend Import Export SRL, Alfasoft SA şi Webspot SRL. Foarte interesant la această licitaţie este însă alt lucru. Printre firmele care au bătut la uşa DNA pentru a livra procurorilor echipamente IT se află şi Q’Net International SRL, anchetată de direcţie nu într-unul, ci chiar în două dosare. Q’Net International SRL a depus oferte pentru lotul 1, privind achiziţia a două servere blade, respectiv lotul 2, pentru un echipament de stocare. 

Conturi blocate de DNA

Q’Net International SRL apare pe lista celor 54 de firme pe care Sebastian Ghiţă le controlează, direct sau indirect, prin 23 de interpuşi, făcută publică de DNA în iunie 2015. Procurorii au pus atunci sechestru şi poprire şi pe conturile acestei societăţi, până la concurenţa sumei de 129.343.768 lei, considerat prejudiciu în dosarul de corupţie al lui Ghiţă. Potrivit DNA, în perioada 2000-2015, Sebastian Ghiţă a obţinut nelegal importante sume de bani, prin traficarea influenţei, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale.

O parte din sumele de bani obţinute ilicit ar fi fost folosite de Sebastian Ghiţă în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, când a obţinut un mandat de deputat, dar şi în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul PSD Victor Ponta.

Ghiţă este acuzat în acest dosar de infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată. Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina lui Sebastian Ghiţă, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Anchetată şi în dosarul Electrica

Q’Net International SRL nu este investigată doar în dosarul lui Ghiţă. DNA o vizează şi într-o anchetă care vizează achiziţiile companiei de stat Electrica din perioada 2009 - 2012. Procurorii urmăresc contractele de 12 milioane de euro primite de Q’Net International de la Electrica pentru reînnoirea, respectiv mentenanţa licenţelor Microsoft. Firma a beneficiat, de-a lungul timpului, de mai multe contracte pentru livrarea de echipamente şi servicii IT către instituţii de stat, printer care ANAF şi ANOFM.

Tatăl combinaţiilor IT din România

În prezent, Q’Net International SRL este deţinută de Marius Corneliu Vladu, Marius Emilian Tulea şi Bramerton Investments Limited din Cipru, reprezentată de Orest Robciuc. Ultimul, un personaj extrem de discret în business-ul românesc, este considerat însă eminenţa cenuşie a pieţei IT din România. Fost director al Compaq HP România, numele lui Orest Robciuc apare şi în dosarul Microsoft, unde ar fi făcut denunţuri împotriva demnitarilor condamnaţi deja la închisoare în această speţă. Brokerul fugar Cristian Sima spunea despre Orest Robciuc că este tatăl combinaţiilor IT din România, iar în spatele acestuia s-ar afla fostul şef SRI, Virgil Măgureanu.  

×
Subiecte în articol: sebastian ghita