x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Seceta a părjolit 60% din cereale

Seceta a părjolit 60% din cereale

de Florina Zainescu    |    23 Iun 2007   •   00:00
Seceta a părjolit 60% din cereale
Sursa foto: Alex Tudor/

Seceta a afectat peste 60% din suprafeţele insămănţate cu grău, secară, orz şi rapiţă, potrivit datelor actualizate miercuri, 20 iunie, de Ministerul Agriculturii (MAPDR) şi prezentate ieri de Decebal Traian Remeş, ministrul de resort. Vor primi despăgubiri numai ţăranii care şi-au asigurat culturile, aşa cum prevede legea. Adică doar vreo 720.000 hectare din cele 1,7 milioane afectate, potrivit statisticilor actuale.

Aproape 1,7 milioane de hectare din cele circa 2,8 milioane cultivate cu grău, secară, orz şi rapiţă sunt afectate de secetă in diferite proporţii. Totuşi nu sunt motive ca păinea sau celelalte alimente să se scumpească, susţine ministrul Agriculturii.

Seceta a afectat peste 60% din suprafeţele insămănţate cu grău, secară, orz şi rapiţă, potrivit datelor actualizate miercuri, 20 iunie, de Ministerul Agriculturii (MAPDR) şi prezentate ieri de Decebal Traian Remeş, ministrul de resort. Vor primi despăgubiri numai ţăranii care şi-au asigurat culturile, aşa cum prevede legea. Adică doar vreo 720.000 hectare din cele 1,7 milioane afectate, potrivit statisticilor actuale.

ALIMENTE. Una peste alta, producţia de cereale anul acesta va fi, in medie, de 1,6 tone pe hectar, a estimat Remeş. "In 2005, Guvernul a obţinut o producţie de 7,4 milioane de tone de cereale cu 2,9 tone la hectar. In 2006 s-au obţinut 5,2 milioane tone cu 2,7 tone la hectar, iar in acest an estimăm 1,6 tone la hectar", a declarat ministrul. Dar scăderea producţiei de cereale nu constituie un motiv pentru scumpirea alimentelor, susţine Remeş. "Din punctul meu de vedere, nici dacă Romănia nu ar cultiva grău deloc, preţul la păine nu ar trebui să crească, pentru că este mult mai mare decăt in alte state. Nu e nevoie să existe creşteri la preţurile la alimente. Nici la legume şi fructe", a declarat el. Şi a asigurat că "nu-i lipsă de nici unele in Romănia", trebuie găsită doar o modalitate de a "tăia specula".

NEREGULI. Ministrul Agriculturii a atras atenţia că Executivul nu a declarat calamitate 34 de judeţe ale ţării, ci doar zone din acestea. "Am fost in teren şi am constatat situaţii diferite pe distanţe extrem de mici. Unul a lucrat cum scrie la carte, a pus sămănţa care trebuie, iar altul a lucrat in dorul lelii", a mai spus Remeş. El a acuzat direcţiile agricole judeţene de raportări false. "Nu admit ca in judeţ să se rezolve constatarea pe teren in două zile. Am primit de la Ialomiţa o situaţie terminată in două zile. Nici dacă primarul era spiriduş nu se putea face aşa repede", a declarat el. Dosarele primite pănă in acest moment de la Direcţiile Agricole conţineau o serie de nereguli: nu cuprindeau date privind gradul de afectare a culturilor, in unele cazuri nici un fermier nu avea frănturi de hectare, toate cifrele fiind rotunjite.

Suprafeţele afectate la data de 20.06.2007

Cultura Suprafaţa Suprafaţa Procente
insămănţată afectată
(ha) (ha)
Orz şi orzoaică de toamnă 213.920 128.693 60,2%
Orzoaică de primăvară 170.122 64.034 37,6%
Rapiţă pentru ulei 388.239 244.012 62,9%
Grău, secară, triticale 2.055.604 1.263.013 61,4%
Total 2.827.885 1.699.752 60,1%

Despăgubiri

Fermierii care au culturile asigurate işi vor primi despăgubirile pănă la 31 iulie. Nivelul acestora va fi de maximum 70% din valoarea cheltuielilor efectuate pănă la declararea stării de calamitate - adică 600 lei pe hectar pentru rapiţă şi 750 lei pentru hectarul de grău şi secară - , in funcţie de gradul de afectare a culturii. Pentru a primi plăţile compensatorii, ţăranii trebuie să depună un dosar la DADR, care trebuie să conţină o viză eliberată de Administraţia Naţională a Imbunătăţirilor Funciare (ANIF), care să dovedească că agricultorul nu a irigat terenul, pentru că nu existau sisteme in zona respectivă sau, dacă existau, nu erau funcţionale. La dosar trebuie să existe şi constatarea suprafeţei afectate, făcută de comisii locale in prezenţa proprietarului.

Nemulţumiţi

Despăgubirile acordate de Guvern acoperă doar 50% din cheltuielile necesare infiinţării şi ingrijirii culturilor agricole, a declarat Adrian Rădulescu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli. "La rapiţă, nivelul maxim al despăgubirilor este de 600 lei pe hectar, iar lucrările agricole ajung la 1.200 lei. La grău, despăgubirile sunt de 750 lei, iar costurile culturii sunt de circa 1.400 lei la hectar", a explicat el. Agricultorii sunt neincrezători şi in privinţa reuşitei alocării la timp a fondurilor promise de Guvern. Iar preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din Romănia, Viorel Matei, susţine că despăgubirile ar trebui acordate tuturor, indiferent dacă au avut culturile asigurate sau nu.

×
Subiecte în articol: economic hectar