x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şeful Grupului Bilderberg nu este de acord cu crearea statelor unite europene. Grecia trebuie să rămână în zona euro

Şeful Grupului Bilderberg nu este de acord cu crearea statelor unite europene. Grecia trebuie să rămână în zona euro

de Daniela Ivan    |    16 Oct 2011   •   21:00
Şeful Grupului Bilderberg nu este de acord cu crearea statelor unite europene. Grecia trebuie să rămână în zona euro

Seful Grupului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon, despre care se spune ca dirijeaza lumea din umbra, a spus ca "povestea Greciei" trebuie sa ia sfarsit cat mai repede si ca statul elen trebuie sa ramana in zona euro.

"Atunci cand ai o moneda comuna trebuie sa realizezi ca este a tuturor. Povestea Greciei trebuie sa ia sfarflit, dar cu Grecia in continuare in zona euro. Daca reactia nu este una puternica, de ce nu s-ar intampla acest lucru fli altor state?, a afirmat Davignon, prezent la Bucureflti la conferinta ?Uniunea Europeana dupa criza datoriilor suverane?.

Davignon sustine ca ?eflecul? euro trebuie evitat macar fli pentru faptul ca nu exista o alternativa la disparitia acestuia, iar un astfel de eveniment ar crea lumii probleme cu mult mai mari decat are acum. "Trebuie sa acceptam costul adus de criza din Grecia", a mai spus Davignon, care este considerat unul dintre nasii monedei unice europene.

Urmatorul pas dupa rezolvarea problemelor Greciei este gasirea de solutii pentru consolidarea creflterii economice in UE. "Modelul de integrare europeana este unic. Daca nu va functiona, semnalul va fi foarte negativ pentru intreaga lume. Daca nu vom reufli, vom lua celorlalti elementul de speranta", a spus Davignon.

Pe de alta parte, seful Grupului Bilderberg a mai spus ca nu este de acord cu ideea crearii unui Minister al Finantelor la nivel europen si nici cu cea a crearii unei entitati a statelor unite europene .

"Nu sunt de acord cu un Minister de Finante european. Nici o secunda. Este impotriva principiilor pe care le-am creat. Statele nu dispar ca sa fie inlocuite cu Uniunea Europeana. Nu incercam sa cream Statele Unite ale Europei, ceea ce nu inseamna ca acest lucru nu se poate intampla la un moment dat, dar sunt chestiuni pe care trebuie sa le decidem individual, adica fiecare stat separat?, a afirmat oficialul european.

Richard Haass, prefledintele Consiliului pentru Relatii Externe, o organizatie independenta, suustine ca problemele legate de Grecia si de criza datoriilor din Europa nu sunt de ordin institutional, ci tin de zona politicului.
"Pentru mine, singura intrebare este daca politicul se va miflca mai repede. Pana acum a fost devansat de evolutia economiei", a afirmat Haass.

El a adaugat ca populismul promovat de politicieni nu surprinde pe nimeni, insa promovarea acestuia a avut ca efect scaderea nivelului de trai fli creflterea inechitatii sociale. Acesta a mai spus ca in SUA exista pericolul unei suprareglementari, care poate incetini creflterea economica in urmatorii cinci-zece ani. "Nu vrei sa repari ceva ce nu este stricat, fli chiar acesta este pericolul", a mai spus el.

Banca Nationala a Romaniei a organizat conferinta ?Uniunea Europeana dupa criza datoriilor suverane?, sustinuta de Vicontele Etienne Davignon, prefledintele Grupului Bilderberg, fli Richard Haass, prefledintele Consiliului pentru Relatii Externe.

×