x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şeful Hidroelectrica a demisionat invocând motive personale

Şeful Hidroelectrica a demisionat invocând motive personale

de Daniel Ionaşcu    |    06 Dec 2011   •   13:53

Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica, a demisionat din functie invocand motive personale, a declarat azi ministrul Economiei, Ion Ariton, citat de Mediafax.

Directorul general adjunct al Hidroelectrica, Dragos Zahia, va fi numit director interimar al producatorului de energie, a adaugat Ariton.

Hidroelectrica se confrunta din luna septembrie cu o seceta acuta, astfel incat nu mai poate livra decat 50% din cata energie livra in mod normal. Compania a invocat clauza de forta majora pentru a furniza clientilor sai electricitate doar in limita a ceea ce produce. Insa Energy Holding a castigat la Camera de Comert a Romaniei retragerea fortei majore, actiune contestata apoi in justitie de producatorul de stat. Marea problema a Hidroelectrica este ca toate contractele acordate "baietilor destepti' si combinatelor Alro si ArcelorMittal depasesc cu mult cantitatea ce se poate produce intr-un an mediu, ajungand la 20 TWh, in vreme ce compania spera sa termine anul producand doar 14 TWh.

Contractele preferentiale acordate au ajuns motiv de ancheta la Comisia Europeana, in urma unei sesizari a Fondului Proprietatea. In cazul in care acestea vor fi gasite drept ajutor de stat, ele vor fi taiate iar companiile in cauza vor trebui sa returneze contravaloarea acordata ilegal, a declarat recent la Bucuresti comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia.

Hidroelectrica este cel mai important producator de energie din Romania, alaturi de Nuclearelectrica, companie al carei director general, Pompiliu Budulan, a demisionat, de asemenea, saptamana trecuta.

Ambele companii ar putea avea, din 2012, manageri recrutati din sectorul privat.

×