x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şeful statului nu a mai avut răbdare

Şeful statului nu a mai avut răbdare

de Daniela Ivan    |    15 Oct 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat ieri pentru funcţia de premier pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, respins recent de parlamentari la audierile pentru numirea noului CA al Băncii Naţionale. Băsescu şi-a motivat decizia anunţând în premieră că FMI şi-a amânat misiunea de evaluare în România până când vom avea un nou guvern funcţional, aprobat de Parlament.

"După cum ştiţi, în ultimele zile am avut consultări cu partidele politice, punctele de vedere fiind relativ divergente, atât între partide, cât şi în ceea ce priveşte viziunea mea cu privire la formarea unui guvern în timp de criză economică, pe care s-a suprapus o criză politică. Consider că nu se mai poate prelungi timpul de consultări şi de aceea am decis să semnez decretul de nominalizare a primului-ministru desemnat, aşa cum este definit de lege, în persoana domnului Lucian Croitoru", a anunţat ieri Traian Băsescu.
El şi-a motivat decizia anunţând în premieră că FMI şi-a amânat misiunea de evaluare a României în absenţa unui guvern "în deplinătatea capacităţii de exercitare a funcţiei" la Bucureşti. "Misiunea de evaluare va avea loc după ce România va avea un Guvern aprobat în Parlament", a spus Băsescu. El a adăugat că "efectele unei întârzieri în a avea rapid un Guvern competent şi aprobat de către Parlamentul României sunt extrem de serioase pentru România". "Într-adevăr, vom primi tranşa de 300 de milioane de dolari de la Banca Mondială săptămâna viitoare. Această tranşă nu este pusă în pericol. Dar România trebuie să mai încaseze până la sfârşitul anului două tranşe: una de la FMI, în valoare de 1,5 miliarde, din care jumătate trebuie să finanţeze deficitul bugetului de stat, şi o altă tranşă de la UE, în valoare de 1 miliard de euro, destinată tot finanţării deficitului bugetului de stat", a explicat preşedintele. Băsescu a spus că în aceste condiţii, "imperativul trecerii rapide prin Parlament a unui Guvern care să poată fi partener de negociere cu FMI şi UE este esenţial". Şeful statului a spus că speră că "în termenul constituţional de zece zile premierul desemnat va fi în măsură să prezinte Parlamentului o listă a Guvernului şi un program".

După motivarea desemnării lui Croitoru drept premier, Băsescu a spus că "n-am să înţeleg niciodată de ce a trebuit să cadă Guvernul cu o lună înainte de alegeri. Este greu de explicat şi românilor" făcând apel la responsabilitatea partidelor politice în înţelegerea faptului că România are nevoie urgent de un guvern legitim şi în deplinătatea capacităţilor de exerciţiu.

CROITORU ÎŞI IA ANGAJAMENTE
Prezent la Cotroceni, Lucian Croitoru a declarat că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a-şi îndeplini mandatul care i-a fost încredinţat. "Pe termen scurt este evident că o prioritate este efectuarea de alegeri democratice, aşa cum s-a întâmplat până acum, în ultimii 20 de ani, dar cel puţin la fel de important, în opinia mea, este continuarea angajamentelor financiare şi economice cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi, de asemenea, cu alte instituţii financiare", a spus Croitoru. El a arătat că acordurile cu instituţiile financiare sunt o necesitate, deoarece criza financiară a atins România în mod profund, "chiar mai mult decât ne-am aşteptat", iar sumele care urmează a fi împrumutate sunt importante pentru menţinerea unor echilibre macroeconomice.

SUSŢINUT DE PD-L, APROPIAT DE ISĂRESCU
În vârstă de 52 de ani, Lucian Croitoru a absolvit în 1982 Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. Timp de doi ani, după terminarea studiilor, el a lucrat ca economist la Întreprinderea pentru Foraje şi Alimentări cu Apă Bucureşti, pentru ca în 1984 să se transfere la Institutul de Economia Industriei, unde lucrează ca cercetător până în 1998. În acel an devine profesor de macroeconomie internaţională la ASE, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale.

În noiembrie 1998, devine şi preşedinte al Centrului Român pentru Politici Economice, poziţie pe care o deţine şi în momentul de faţă.

Tot în 1998 este numit în postul de consilier principal al guvernatorului BNR. Timp de câteva luni, în 2000, Croitoru a ajuns şi la Palatul Victoria, în funcţia de consilier personal al primului-ministru, care era acelaşi Mugur Isărescu. Ulterior s-a ocupat de campania electorală a lui Isărescu care a candidat la funcţia de preşedinte. De altfel este apropiat de Isărescu şi de familia sa, fiind cunoscută relaţia acestuia cu fiica guvernatorului.  

În septembrie 2003, părăseşte Banca Naţională, pentru funcţia de consilier principal la Fondul Monetar Internaţional. Patru ani mai târziu, se întoarce la BNR, redevenind consilier al guvernatorului. De curând, deşi a fost susţinut de PD-L, Croitoru a pierdut funcţia de viceguvernator al Băncii Centrale în favoarea avocatului penelist Bogdan Olteanu.

În afară de participarea la numeroase cursuri şi specializări pe teme financiar-bancare, Lucian Croitoru a fost implicat şi în evaluarea pre-privatizare a Băncii Române pentru Dezvoltare.

×
Subiecte în articol: croitoru