x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Selectie - Zece banci pentru BCR

Selectie - Zece banci pentru BCR

de Vali Blanaru    |    16 Iul 2005   •   00:00

Comisia de privatizare a BCR a dat avizul pentru zece din cele 11 institutii care au depus scrisori de interes in urma cu o saptamana si a respins participarea consortiului format din Texas Pacific si Citigroup Venture Capital International.
AVAS nu a explicat motivul pentru care a fost respins consortiul format de Texas Pacific si Citigroup Venture Capital International. Legislatia bancara nu permite unui fond de investitii sa detina un pachet semnificativ din actiunile unei banci. Potrivit articolului 15 aliniatul 1 din norma BNR 10/2004, fondurile cu capital de risc, fondurile de investitii ori alte organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, fara personalitate juridica (...) nu pot participa ca fondator sau actionar semnificativ la capitalul social al unei banci. Ori consortiul era condus de Texas Pacific, care urma sa obtina un pachet mai mare de actiuni BCR fata de CVCI.

COMPETITORI. In cursa pentru privatizarea celei mai mari banci romanesti au ramas Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC, BNP Paribas si ABN AMRO. In urmatoarea etapa a privatizarii, investitorii care au primit avizul vor intra in data-room si vor depune ofertele financiare pana la data de 19 septembrie. Investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune la Banca Comerciala Romana (BCR), fie o participatie de 61,8825%. Comisia de privatizare estimeaza ca desemnarea castigatorului si semnarea contractului vor avea loc pana la 21 noiembrie.

×
Subiecte în articol: economic