x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Semnal de la oamenii de afaceri: “Stop OUG! Mediul economic, supus abuzului”

Semnal de la oamenii de afaceri: “Stop OUG! Mediul economic, supus abuzului”

de Giulia Anghel    |    20 Dec 2018   •   10:50
Semnal de la oamenii de afaceri: “Stop OUG! Mediul economic, supus abuzului”

Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul intenţionează să aplice mai multe modificări de ordin fiscal a fost criticată de oameni de afaceri şi analişti reuniţi în Coaliţia pentru Dezvoltarea României, organizaţie ce cuprinde 55.000 de companii, care generează 55% din Produsul Intern Brut al ţării.

“Pentru ca economia să funcţioneze, pentru a putea fi plătite pensiile şi salariile mărite, pentru a fi construite spitale şi autostrăzi, este nevoie ca populaţia şi investitorii să manifeste încredere în actul guvernamental”, a declarat Dragoş Atanasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.

Or, în opinia acestuia, încrederea nu poate veni cât timp legiferarea se face prin adoptarea de ordonanţe de urgenţă „în termene scurte, fără dialog social” şi în condiţiile în care „mediul economic este supus abuzului” şi asistăm la „stigmatizarea unor bresle, a capitalului străin”, precum şi la folosirea unor cuvinte precum „lăcomie”.

La rândul său, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), consideră că ne aflăm într-un moment dificil. „Această ordonanţă va modifica 43 de acte normative şi va impacta cetăţenii activi care contribuie la sistemul de pensii, printre care şi salariaţii din domeniul public, cărora nu li se mai plătesc orele suplimentare”, a spus Jianu. El a adăugat că anul acesta Guvernul a adus 230 de modificări la legislaţia fiscală, după cele 285 de anul trecut.

“Acest proiect de ordonanţă este a doua revoluţie fiscală a actualei guvernări”, a afirmat Dragoş Neacşu de la fundaţia Romanian Business Leaders.

“Companiile străine, cu putere financiară, îşi pot transfera costurile către consumatorii finali. În schimb, firmele româneşti, cu acces mai redus şi mai scump la finanţare, vor fi mult mai afectate”, a adăugat Neacşu.

“Ordonanţa anunţată de guvernanţi afectează siguranţa naţională. Trebuie analizată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării” – Silvia Vlăsceanu, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie

“Dacă ordonanţa va intra în vigoare, Pilonul II de pensii va fi distrus în câteva semestre, deci 7 milioane de contributori vor fi afectaţi” – Dragoş Neacşu, Romanian Business Leaders

“Azi a fost baie de sânge la Bursa de Valori, multe companii au ajuns aproape de suspendare, au pierdut şi statul, şi acţionarii” – Cristian Agalopol, Camera de Comerț Americană în Romania (AmCham)

 

×
Subiecte în articol: modificări de ordin fiscal