x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Senatul a aprobat taxarea pensiilor speciale

Senatul a aprobat taxarea pensiilor speciale

de Valentin Gros    |    19 Sep 2019   •   11:01
Senatul a aprobat taxarea pensiilor speciale

Pensiile speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei pe lună vor fi taxe cu 30%, iar cele de peste 10.000 de lei, cu 50%, potrivit unui proiect de act normativ aprobat de Senat. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

 

Proiectul de reglementare prevede instituirea unei taxe pe veniturile reprezentând pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă primite în baza unor legi şi statute speciale. Prin adoptarea acestuia, „se face dreptate şi justiţie socială”, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, iniţiatorul propunerii.

„Conform informaţiilor furnizate de Casa Naţională de Pensii, pentru un număr de 9.312 beneficiari de pensii de serviciu în plată la sfârşitul lunii iunie 2019, din total sume cuvenite în cuantum de 105.706.216 lei, partea suportată din bugetul asigurărilor sociale de stat, bazată pe contributivitate, reprezintă aproximativ 16,9%, iar cea fără contributivitate, suportată de la bugetul de stat, reprezintă aproximativ 83,1%. Se constată că în cazul pensiilor mai mari de 10.000 lei lunar, componenta bazată pe necontributivitate este dominantă, comparativ cu cea bazată pe contributivitate”, se arată în expunerea de motive.

Un amendament propus de senatorul UDMR Tanczos Barna, şi adoptat de Comisia de buget-finanţe şi de plen, prevede că şi pensia şefilor de stat intră sub incidenţa proiectului de lege.

×
Subiecte în articol: pensii speciale