x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Senatul a stabilit că un contract de credit nu mai constituie titlu executoriu

Senatul a stabilit că un contract de credit nu mai constituie titlu executoriu

23 Sep 2015   •   14:26
Senatul a stabilit că un contract de credit nu mai constituie titlu executoriu
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Senatul a stabilit că un contract de credit nu mai constituie titlu executoriu, dar, pentru a deveni lege, această iniţiativă legislativă trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor, pentru a bloca executările silite 'începute din senin', scrie pe pagina sa de Facebook avocatul Adrian Cuculis, unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi care îi reprezintă pe clienţi în procesele cu băncile.

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de marţi, iniţiativa legislativă a senatorului Cristiana Anghel care vizează abrogarea articolului 120 din OUG nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Potrivit articolului 120 din ordonanţa amintită, "contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală, încheiate de o instituţie de credit, constituie titluri executorii". În expunerea de motive a propunerii de lege, iniţiate de Cristiana Anghel şi semnate de senatori aparţinând PC, PSD, UNPR şi PNL, se arată faptul că "mii de oameni au fost evacuaţi din locuinţele lor în urmarea unor executări silite demarate de bănci sau de colectori de creanţe (aceştia din urmă fiinţând şi funcţionând ilegal)". Potrivit documentului citat, acestor persoane nu le-a fost oferită şansa unei opoziţii sau a unui apel la hotărârea judecătorului de încuviinţare a executării silite şi nici şansa de a se pune sub protecţia tribunalului, "aşa cum se întâmplă în majoritatea ţărilor Uniunii Europene".

Potrivit reprezentantului biroului de avocatură Cuculis şi Asociaţii, proiectul de lege adoptat cu majoritate covârşitoare stabileşte practic eliminarea din dispoziţiile legale calitatea de titlu executoriu a contractului de credit bancar, acesta fiind în prezent pus în executare direct la executorul judecătoresc, fără verificarea zecilor de clauze, majoritatea abuzive, pe care băncile le aveau în contractele încheiate cu împrumutaţii.

'În primul rând va dispărea zâmbetul sfidător de pe feţele apărătorilor băncilor. Atunci când împrumutaţii intrau în executare silită erau nevoiţi să apeleze direct la contestaţia la executare, ceea ce au şi am făcut, să construim de la zero o acţiune de chemare în judecată bazată în acelaşi timp pe dispoziţiile contestaţiei la executare şi în subsidiar pe dispoziţiile legii 193/2000 pentru a putea contesta efectiv clauzele păguboase ce au dus la situaţia prezentă, dar în acelaşi timp de a bloca şi executarea silită pentru ca aceia care aveau clauze abuzive în contracte, adică toate contractele din 2006 până la 2010, să poată beneficia de o instanţă de judecată în 'curăţarea' contractului de credit şi poate şi o repunere în situaţia anterioară. Astfel, consecinţa eliminării caracterului executoriu al contractului de credit bancar înseamnă că băncile nu vor putea să treacă direct la executarea silită a contractului, ci vor trebui să îi acţioneze în judecată pe debitori şi să facă dovada în faţa instanţei dacă şi cum debitorii nu şi-au respectat obligaţiile. De avut în vedere că, dacă legea va trece, va regla probleme serioase identificate şi propagate pe ani de zile', mai arată avocatul Adrian Cuculis.

×
Subiecte în articol: senat