x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Septembrie roşu: energia electrică se scumpeşte cu 3% pentru firme, preţul gazelor creşte cu 5% pentru populaţie şi 10% pentru industrie

Septembrie roşu: energia electrică se scumpeşte cu 3% pentru firme, preţul gazelor creşte cu 5% pentru populaţie şi 10% pentru industrie

de Daniel Ionaşcu    |    31 Aug 2012   •   13:05
Septembrie roşu: energia electrică se scumpeşte cu 3% pentru firme, preţul gazelor creşte cu 5% pentru populaţie şi 10% pentru industrie

Pretul energiei electrice va creste cu 2-3% de la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii non-casnici, in urma dereglementarii a 15% din piata electricitatii, iar pretul gazelor naturale va creste cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie 2012, a declarat, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

"De la 1 septembrie 2012, 15% din piata energiei electrice va fi dereglementata, ceea ce inseamna ca aceasta cantitate va trece pe piata concurentiala. Consumatorii non-casnici nu vor mai cumpara, deci, de pe piata reglementata cei 15%, ci de pe cea concurentiala, ceea ce presupune o crestere cu 2-3% a pretului energiei electrice pentru consumatorul final. In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, acesta se va majora de la 15 septembrie, cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali. Aceasta majorare are loc deoarece traderii nu si-au recuperat costurile din anul 2009", a mai spus seful institutiei.

Scandal cu FMI

Conform calendarului stabilit pentru liberalizarea pietei gazelor naturale, pretul va creste de la 1 iulie 2013 pentru consumatorii casnici si de la 1 decembrie 2012 pentru cei industriali, a adaugat oficialul ANRE. La ultima vizita a FMI, Erik de Vrijer, seful misiunii in Romania a provocat un mic scandal in Romania dupa ce a impus aceasta scumpire a gazelor desi in calendarul de liberalizare, aceasta nu era trecuta. Mai mult, aceasta este clauza suspensiva a intregului acord cu FMI, alaturi de privatizarea Oltchim, listarea a 15% din Transgaz si plata arieratelor de la autoritatile locale.

De Vrijer motivat atunci scumpirea prin faptul ca "formula de pret" pentru gaze nu a fost aplicata. Problema e ca la vizita anterioara, cea din aprilie, aceasta problema a gazelor nu aparea in precedenta scrisoare de intentie, in vreme ce o ordonanta de urgenta mentiona ca pretul gazelor pentru populatie e inghetat pana la 1 aprilie 2013.

Statul ne jecmaneste pentru a scurge banii in sanatate si infrastructura

"Sectorul energetic ar trebui sa fie foarte profitabil si sa fie motorul investitiilor in sanatate, infrastructura etc. Din pacate, in sectorul intreprinderilor de stat nu este asa pentru moment. Este important sa se alinieze preturile finale la consumatorii finali. Am convenit cu Guvernul sa se creasca pretul la consumatorii casnici si pentru cei industriali cu 5%, respectiv cu 10% pana la jumatatea lunii septembrie", declara oficialul FMI. In contrapartita, Guvernul vrea sa introduca o "taxa Robin Hood" producatorilor de gaze, care vor beneficia de liberalizarea pietei. Executivul spera sa stranga anul viitor 400-700 milioane de lei. Pentru petrolisti aceasta nu se va aplica, ci se vor negocia noi redevente. Pana in 2014 acestea nu pot fi modificate, din cauza contractului de privatizare al Petrom.

Cinci ani de chin

Termenele finale pentru furnizarea de energie electrica in regim reglementat se realizeaza pana la 31 decembrie 2013 pentru clientii non-casnici, respectiv pana la data de 31 decembrie 2017 pentru clientii casnici.

Pentru piata gazelor naturale, calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate pentru clientii finali incepe de la 1 decembrie 2012 pentru clientii non-casnici si de la 1 iulie 2013 pentru clientii casnici. Furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru se efectueaza pana la 31 decembrie 2014 pentru clientii non-casnici, cu exceptia cazului in care la aceasta data se constata existenta unei diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import.In aceasta situatie, termenul se poate prelungi pana la 31 decembrie 2015. Pentru clientii casnici, furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru va avea loc pana la 31 decembrie 2018.

×
Subiecte în articol: septembrie firme energie scumpa