x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sfaturi pentru agricultori. Recomandări pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii

Sfaturi pentru agricultori. Recomandări pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii

20 Mar 2019   •   10:37
Sfaturi pentru agricultori. Recomandări pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii

Iarna nu a fost prea aspră pentru legumicultori și s-au putut efectua cu bine lucrările specifice în sere şi solarii: strângerea tuturor resturilor, dezinsecţia solului şi a scheletului plantelor, tratamente efectuate la sol pentru dăunători şi boli. Legumicultorii au plantat deja în spaţiile protejate salata, spanacul, ceapa verde şi usturoiul. Până în acest moment, culturile au vegetat foarte bine dar trebuie întreţinute.

Cum se întreţine microclimatul în sere? O condiţie esenţială pentru dezvoltarea plantelor în parametrii optimi este asigurarea unui microclimat adecvat. Potrivit doamnei Floarea Burnichi, director ştiinţific la Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, pentru protejarea culturilor legumicole se folosesc mai multe metode. În primul rând, se izolează foarte bine structura, în funcţie de materialul din care este construită sera sau solarul, fie că este policarbonat sau sticlă, fie că este vorba de folie cu pernă de aer. În plus, este necesară dublarea pereţilor cu folie.Un alt element important sunt tunelele care, practic, creează straturi de aer. În acest mod, aerul se încălzeşte mult mai uşor şi se obţine o dublă protecţie. Dacă avem mai multe compartimente, pe ambele părţi ale pereţilor se dublează folia. Acest lucru va conduce la un plus de cinci grade în condiţii de nebulozitate relativă. Se recomandă, de asemenea, o uşoară aerisire în special în zilele cu soare.

Te-ar putea interesa si

Sparanghelul – o cultură profitabilă pe suprafeţe mici

Cum poți face profitabilă o fermă de creștere a porcilor Mangalița

În această perioadă a anului se dă startul pentru producerea de răsaduri penru culturile timpurii. Este important modul cum pregătim solul pentru înfiinţarea acestor culturi. În primul rând, trebuie să avem materialele cu care să pregătim patul germinativ. Semănatul poate fi făcut direct în pat germinativ sau în paleţi alveolă. Floarea Burnichi,director ştiinţific la Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentruLegumicultură din Buzău, recomandă ca patul germinativ să fie pregătit dintr-un amestec de pământ, mraniţă, turbă şi ceva nisip, pentru o aeraţie corespunzătoare. Cum procedăm? 

...............

CItește mai mult despre PREGĂTIREA RĂSADURILOR ÎN SOLARII

×