x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Shell se extinde în domeniul electricităţii

Shell se extinde în domeniul electricităţii

13 Ian 2018   •   08:45
Shell se extinde în domeniul electricităţii

Grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell Plc a început să se pregătească de un viitor dominat de automobile electrice şi energii regenerabile prin preluarea unei noi companii de utilităţi.

 

După ce luna trecută Shell a convenit preluarea First Utility Ltd., al şaptelea mare furnizor de energie electrică din Marea Britanie, vineri cotidianul Telegraaf a informat că Shell analizează o posibilă preluare a companiei olandeze de utilităţi Eneco.

"Suntem în pragul unei reorganizări fundamentale a modului în care consumatorii achiziţionează şi au acces la electricitate", a declarat Rick Wheatley, vice-preşedinte la Xynteo Ltd., companie care consiliază companii petroliere precum Shell cu privire la planurile lor sustenabile pe termen lung. Industria petrolieră îşi dă seama că lucrurile ar putea să evolueze mult mai rapid decât se aştepta în domeniul energiilor regenerabile şi al electrificării transportului, a mai spus Wheatley.

Eneco are un portofoliu de proiecte de energie regenerabilă în nord-vestul Europei. Un purtător de cuvânt de la Shell a refuzat să comenteze dacă grupul petrolier intenţionează să facă o ofertă pentru compania olandeză de utilităţi sau cu privire la planurile mai ample ale Shell în sectorul electricităţii.

Cu toate acestea, directorul general de la Shell, Ben van Beurden într-o postare publicată la începutul acestei luni pe site-ul companiei spunea că se gândeşte constant la pregătirea pentru o lume în care combustibilii fosili sunt mai puţini dominanţi. În acest sens, van Beurden a spus că intenţionează să utilizeze divizia New Energies, care dispune de un buget anual de până la două miliarde de dolari, pentru a se asigura că Shell rămâne o companie de viitor. "Era petrolului, gazelor şi produselor petrochimice nu s-a terminat însă vine era transportului electric. Lumea se schimbă şi dacă nevoile clienţilor noştri se schimbă trebuie să ne schimbăm şi noi odată cu ele", a spus Ben van Beurden.

Analiştii de la Bloomberg New Energy Finance susţin că cererea mondială de energie electrică va creşte cu 58% până în 2040 comparativ cu 2016, iar acest sector va avea nevoie de investiţii în valoare de 10.200 miliarde de dolari. De asemenea, BNEF estimează că în aceeaşi perioadă creşterea numărului de vehicule electrice va elibera o cantitate de aproximativ opt milioane de barili de petrol pe zi, adică echivalentul producţiei actuale a Iranului şi Irakului. AGERPRES.

×