x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ŞI BOGAŢII PLÂNG / Recesiunea ameninţă piaţa luxului

ŞI BOGAŢII PLÂNG / Recesiunea ameninţă piaţa luxului

de Florina Zainescu    |    01 Noi 2008   •   00:00

După o încetinire netă în 2008, piaţa mondială a luxului ar putea cunoaşte în 2009 prima recesiune în şase ani şi acuză un recul de 7% al ratelor de schimb, potrivit ultimului studiu anual al firmei Bain & Company.



"Impactul crizei financiare va arunca anumite părţi ale sectorului într-o recesiune a cărei durată şi amploare vor depinde în parte de viteza de reacţie a întreprinderilor", a declarat Claudia d’Arpizio, conducătoarea echipei care a realizat studiul comandat anual de Altagamma, asociaţia manufacturierilor de bunuri de lux din Italia. "Cele mai rezistente vor fi firmele care deţin cele mai cunoscute mărci internaţionale şi au ofertă diversificată", a adăugat ea.

PIEŢELE ASIATICE, CELE MAI AFECTATE
La cursurile de schimb actuale, reculul vânzărilor din acest sector ar trebui să se limiteze la 2%, graţie faptului că dolarul şi yenul au recuperat în faţa euro. Pieţele mature, care încă mai reprezintă peste 80% dintr-o piaţă globală es­timată la 175 miliarde de euro, sunt deja afectate de căderea economică şi de scăderea consumului. De exemplu, piaţa eu­ropeană (38%), al cărei dinamism a fost dat în principal de Rusia, este aşteptată să crească doar cu 5% în 2008, după 10% în 2007. Piaţa americană (33% din vânzările mondiale) ar trebui să rămână stabilă, însă este de aşteptat ca Japonia (12%) să intre într-o recesiune tot mai profundă (-7% în 2008, după -2% în 2007).

×
Subiecte în articol: economic