x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şi Bulgaria va amenda petroliştii: OMV, Rompetrol şi Lukoil, acuzate de cartel pentru scumpirea carburanţilor

Şi Bulgaria va amenda petroliştii: OMV, Rompetrol şi Lukoil, acuzate de cartel pentru scumpirea carburanţilor

de Daniel Ionaşcu    |    06 Mar 2012   •   15:09
Şi Bulgaria va amenda petroliştii: OMV, Rompetrol şi Lukoil, acuzate de cartel pentru scumpirea carburanţilor

Autoritatea antitrust din Bulgaria a decis sa amendeze patru mari retaileri de carburanti - Lukoil Bulgaria, Naftex Petrol, Rompetrol si OMV - pentru formarea unui cartel in vederea cresterii preturilor, potrivit presei locale, citate de Novinite.

Comisia pentru Protectie si Concurenta a lansat in vara anului trecut ancheta, care cuprinde Lukoil Bulgaria, Naftex Petrol, Rompetrol si OMV, potrivit unui document al autoritatii de reglementare, ajuns in presa.

In plus, comisia analizeaza si daca Lukoil Bulgaria, controlata de grupul rus Lukoil, a abuzat de pozitia dominanta de pe piata carburantilor. Sute de soferi au organizat in Bulgaria proteste impotriva preturilor la combustibil, mai scrie Novinite.

Legislatia europeana privind concurenta prevede ca amenzile pentru cartel sunt de pana la 10% din cifra de afaceri din anul anterior a companiilor implicate.

Trei dintre companiile in cauza activeaza si in Romania, unde au fost amendate pentru constituirea unui cartel la eliminarea unui sortiment de benzina.

Consiliului Concurentei a sanctionat in ianuarie companiile Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania iar amenzile cumuleaza 880,5 milioane lei.

Legea permite amendarea de catre autoritatile competente chiar si intentia de realizare a unui cartel.

Spalare de bani?

Opozitia de dreapta din Bulgaria a cerut autoritatilor anchetarea grupului rus Lukoil, acuzat de fraude fiscale si spalare de bani de catre fostul premier Ivan Kostov.

Proprietarii rusi ai rafinariei de la Burgas au explicat scumpirile prin situatia de pe bursele internationale si prin noile accize. Ei s-au plans ca lucreaza in pierdere la productia de benzina. Totusi, opzitia a amintit ca in ultimii patru ani rafinaria a raportat pierderi desi lucreaza cu cel mai ieftin petrol, au cu cheltuieli minime de transport si productie iar salariile sunt de opt ori mai mici decat cele din Suedia, unde rafinariile realizeaza un profit de zece euro la fiecare tona de titei prelucrat.

×