x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şi vremea scumpeşte mâncarea în România.

Şi vremea scumpeşte mâncarea în România.

de Daniela Ivan    |    22 Mai 2011   •   21:00

Dupa criza alimentara mondiala si ma­jorarea TVA care a dus la cresterea pre­tului la alimente in ultimul an, un nou val de scumpiri ne va lovi. De da­t­a asta cauzele sunt legate de con­di­­tiile meteo si de lipsa de politici agricole coerente, considera re­pre­zen­­tantii Federatia Nationala a Pro­du­­catorilor Agricoli din Romania (FNPAR). Acestia sustin ca dupa plo­i­­­le din aceasta primavara, pentru lu­ni­­­le iunie si iulie Administratia Na­ti­o­­nala de Meteorologie a prognozat se­­c­eta, iar sistemul de irigatii nu este functional.

"Datele de la aceasta ora arata ca pro­ductia de secara va fi cu 22,9% mai mica fata de cea de anul trecut, pro­­ductia de rapita cu 22%, iar pro­duc­tia de oleaginoase cu 7,6%. De ase­menea, productiile de legume si fructe sunt intarziate si clar pro­duc­ti­i­le vor fi mai mici", a declarat pre­se­din­tele FNPAR, Viorel Matei. Aces­ta a mai adaugat ca Ministerul Agri­culturii nu are politici coerente prin care sa valorifice potentialul agri­col al tarii si sa evite criza alimentara.

Reprezentantii FNPAR cer Minis­te­rului Agriculturii, Valeriu Tabara, sa elaboreze strategiile si politicile agri­cole ale Romaniei, astfel incat "man­carea sa nu devina un lux".

"Ministrul Agriculturii ar trebui sa se preocupe mai mult de proble­me­le agricultorilor", au mai spus re­pre­zen­tan­tii FNPAR, printr-un comunicat de presa.

Tabara a declarat de mai multe ori ca nu sunt motive pentru o crestere semnificativa a preturilor alimentelor in acest an.

"Cred ca preturile se vor mentine, inclusive la grau, carne si legume-fructe, pentru ca preturile la producatori sunt bune", a spus Tabara in aprilie.

×