x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sidex, acuzat de falimentul Dunarom

Sidex, acuzat de falimentul Dunarom

22 Iul 2004   •   00:00

Dupa privatizare, reprezentantii colosului siderurgic galatean au considerat ca unele contracte incheiate cu diverse societati trebuie anulate.

ERIK HOOSZ

Pe considerentul ca se ignora litera legii, a fost deschisa o actiune impotriva Ispat-Sidex.

Printre societatile comerciale care aveau contracte cu Sidex se numara si firma Dunarom Trading Company Ltd., care avea incheiat cu gigantul metalurgic un contract de transport al materiilor prime din portul Comvex Constanta la Galati. Dupa privatizare, noua conducere a Sidex a reziliat contractul cu Dunarom, invocand neintelegerea la negocieri. Conducerea Dunarom sustine ca a fost dispusa sa practice preturi mult mai mici decat cele ofertate si, cu toate acestea, contractul a fost reziliat. Rezilierea contractului a fost comunicata, insa, dupa cum spun cei de la Dunarom, mult mai tarziu, abia cand vapoarele companiei reclamante asteptau in rada portului Constanta pentru a fi incarcate. In urma acestei decizii, Dunarom a deschis o actiune impotriva combinatului galatean, pentru un prejudiciu estimat la aproximativ trei milioane dolari (marfa nealocata, plus datorii si penalitati calculate pana la 31 martie 2004).

La finele lunii aprilie 2002, Dunarom a disponibilizat 240 angajati si, avand obligatii substantiale la bugetul statului, banci si alte societati comerciale, a intrat in imposibilitate de plata, desi contractul (reziliat) cu Sidex era valabil pana la 31 ianuarie 2003. Procedura de arbitrare a litigiului a fost, astfel, declansata de lichidatorul societatii Dunarom, Rom Insolv Bucuresti. Dupa demararea acestei proceduri la Curtea de Arbitraj Galati, reprezentantii Ispat Sidex au cerut cooptarea de urgenta a doi arbitri din Bucuresti, care nu figureaza pe lista curtii galatene: Marin Popa si Viorel Ros.

×
Subiecte în articol: economic dunarom