x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SINDICATELE ŞI PATRONATELE DIXIT! - Iarna va aduce scumpirea alimentelor din import

SINDICATELE ŞI PATRONATELE DIXIT! - Iarna va aduce scumpirea alimentelor din import

de Diana Rucinschi    |    16 Oct 2008   •   00:00
SINDICATELE ŞI PATRONATELE DIXIT! - Iarna va aduce scumpirea alimentelor din import

Preţurile produselor alimentare vor creşte cu siguranţă în perioada următoare, pe fondul importurilor tot mai mari şi a deprecierii leului, au precizat federaţiile din industria de profil. La aceste elemente se adaugă şi creşterea ponderii pieţei negre.



Preţurile produselor alimentare vor creşte cu siguranţă în perioada următoare, pe fondul importurilor tot mai mari şi a deprecierii leului, au precizat federaţiile din industria de profil. La aceste elemente se adaugă şi creşterea ponderii pieţei negre.

Devalorizarea leului, importurile tot mai mari de materie primă, dar şi ponderea tot mai mare a pieţei negre sunt elementele care vor conduce la o creştere a preţurilor produselor alimentare în perioada urmă­toare, potrivit sindicatelor şi patro­natelor de profil. "Preţurile vor creşte în condiţiile în care deprecierea leului se menţine, pentru că această devalorizare se regăseşte, în mod direct, în tot ce importăm, produse alimentare şi materie primă", a spus Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), într-o conferinţă de presă.

IMPORTURILE
Sindicatele şi patronatele din industria alimentară au vrut să-i dea o replică primului ministru, Călin Popescu Tăriceanu, care declara săptămâna trecută că nu există nici un motiv pentru creşterea preţurilor la alimente, în condiţiile în care "România înregistrează cel mai bun an agricol din istoria sa, iar preţurile la combustibili nu au crescut". Federaţiile au precizat că nu "doreşte nimeni să crească preţurile în mod articifial, pentru că o astfel de măsură ar conduce la scăderea vânzărilor".

Şi pentru că au fost acuzate că aruncă în stânga şi în dreapta cu procente de creştere fără fundament economic, sindicatele au prezentat o serie de cifre. "Circa 60%-70% din materia primă folosită în industria cărnii provine din import, mai este cota de zahăr care vine din import.

Nici în cazul grâului nu stăm aşa de bine cum se spune. Cantitativ avem într-adevăr o producţie agricolă foarte bună, dar doar 60% din aceasta corespunde calitativ. Transportul de la graniţă încolo se face în euro, aşa că şi de aici se simte o influenţă", a adăugat Dragoş Frumosu. Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, l-a completat atrăgând atenţia asupra faptului că "importurile în industria cărnii au crescut cu peste 100% în primele şase luni ale anului, în timp ce producţia internă a scăzut vertiginos".

PIAŢA NEAGRĂ
În opinia lui Minea acest trend s-ar explica şi prin proliferarea pieţei negre. "Piaţa neagră nu mai este 40%, ci 80%. Iar o dezvoltare de felul acesta nu poate duce decât la prăbuşirea industriei româneşti de carne", spune Minea.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicale Agro­star, Ştefan Nicolae, a arătat că preţurile unor produse agro-alimentare au crescut deja în lunile septembrie-octombrie cu 3%-5%. "Acest lucru se datorează faptului că legumele din producţia noastră sunt pe terminate, iar cei care mai au produse nu au acces în pieţe de intermediari. Legumele de acum vin din import şi sunt cumpărate în euro", a spus Nicolae.

Agricultura este Cenu­şă­rea­sa bugetului

Federaţia Sindicală Agrostar îi solicită premierului Călin Popescu Tăriceanu demiterea ministrului liberal al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, pentru "sabotarea economiei româneşti", a declarat preşedintele federaţiei, Ştefan Nicolae.

Motivul îl reprezintă faptul că Ministerul Agriculturii ar fi primit până acum doar 62,19% din fondurile pe care trebuia să le primească. "Ministerul Agriculturii are alocat pentru în 2008 un buget de 6.319,2 milioane de lei, care include şi o suplimentare cu 600 de milioane de lei ca urmare a rectificării bugetare, dar a primit până acum 3.930 milioane de lei, adică doar 62,19%. Într-un clasament al alocării acestor plafoane, Ministerul Agriculturii se află pe ultimul loc, la mare distanţă de Ministerul de Interne, care ocupă locul întâi, cu 88,29%."

×
Subiecte în articol: economic