x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Singurul stat din regiune care a sărăcit după criză

Singurul stat din regiune care a sărăcit după criză

de Valentin Gros    |    17 Ian 2020   •   19:30
Singurul stat din regiune care a sărăcit după criză

România este singura ţară din Europa Centrală şi de Est (ECE) în care veniturile bugetare ale statului, ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB), au scăzut în perioada de după estomparea efectelor crizei financiare mondiale care a izbucnit în 2008. Astfel, în intervalul 2011-2018, noi am înregistrat un declin de 1,8 puncte procentuale, până la 32,3%. Vecina Bulgaria a avut o creştere record în regiune, de 6,4 p.p., până la 38,3%. Cele mai slabe majorări au fost raportate de Slovenia şi Ungaria, dar aceste state au atins în 2018 niveluri de peste 44%.

România a ajuns, în 2018, la cel mai mic nivel nivel din grupul celor opt ţări, fiind depăşită de Lituania şi Bulgaria, care în 2011 se situau la cote mai scăzute.

“Cel mai important este faptul că gradul scăzut de colectare a veniturilor înseamnă un risc ridicat de incapacitate de plată pentru împrumuturile suverane şi programe de asistenţă financiară internaţională care vin la pachet cu anumite obligaţii”, a declarat Cornel Ban, specialist în politici economice, profesor asociat la Copenhagen Business School.

PIB per capita a crescut în România în fiecare an din perioada analizată, de la 6.350 euro în 2011 la 8.740 euro în 2018, conform Eurostat.

×