x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Viitorul sistemului de termoficare în marile oraşe aparţine centralelor modulare, de 50 de MW

Viitorul sistemului de termoficare în marile oraşe aparţine centralelor modulare, de 50 de MW

15 Mai 2019   •   16:42
Viitorul sistemului de termoficare în marile oraşe aparţine centralelor modulare, de 50 de MW

Sistemul centralizat de termoficare al viitorului în marile oraşe ale României va arăta altfel faţă de cum îl ştim noi. Viitorul îl reprezintă centralele modulare, de aproximativ 50 de MW, mai mici decât centralele actuale, ceea ce va duce la diminuarea pierderilor masive din reţelele de distribuţie, a declarat, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, într-o conferinţă pe teme de profil. Ministerul Energiei a obţinut granturi din partea Guvernului Japoniei şi a realizat studii de fezabilitate în Bucureşti şi în Constanţa care arată o altă abordare, pe care Guvernul sper să o promoveze.

„Studiile au analizat şi tipul de injecţie şi locaţia unde trebuie făcută pentru a diminua aceste pierderi şi soluţia tehnică. Odată promovată şi eficienţa demonstrată, această abordare modulară se pretează în marile oraşe ale ţării, precum Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Arad, Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Craiova. Trebuie să atragem fonduri europene pentru aceste sisteme, dar trebuie să atragem şi fonduri cu capital privat. Din fericire, există mult interes în această zonă”, a afirmat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, sistemele de termoficare din toată ţara, în marea lor majoritate nemodernizate şi într-o situaţie financiară foarte grea, cumulează datorii de 9,5 miliarde de lei, din care 62% la bugetul de stat şi 23% la furnizorii de combustibili.

×